dilluns, 15 de març del 2010

Gent amb poques llums


(Encetem un micaco energètic...)Energia

De petit m'agraden fer castells de cartes, era el meu entreteniment preferit quan tothom feia la becaina. Depenent de com estigués d'inspirat apareixien construccions més o menys elaborades però totes amb un punt en comú: la seva fragilitat. Així, sovint, un petit cop d'aire o un copet a la taula feia que hagués de començar de nou tot el procés. Doncs bé, darrerament tinc la sensació que les infraestructures que tenim al Principat són com aquest castells de cartes: vistoses però fràgils.

Si una cosa es va encarregar de mostrar la nevada que dilluns va caure damunt del Principat va ser que les nostres infraestructures són un gegant amb peus de fang. Només van caler unes hores de nevada intensa per crear el caos a les xarxes de transport i deixar molta gent sense electricitat i, de retruc, sense aigua, calefacció i telèfon. No és la primera vegada que passa això, no fa gaire també vam tenir la xarxa ferroviària molt afectada, una vegada per descarrilament i una altra pels esvorancs que van sorgir durant les obres del TGV. Sembla mentida que en un país on un dels passatemps es malparlar del centralisme que sovint patim tinguem les principals infraestructures tan centralitzades i sense cap tipus de sistema de suport.

Ara tothom li fot la culpa a les elèctriques, i realment en tenen molta de culpa. Em sorprèn que no ho hagi comentat ningú, però potser caldria dir que aquestes mateixes línies que ara han caigut i han deixat a molta gent sense electricitat als mesos d'estiu també són sospitoses habituals d'originar focs forestals, i tampoc és estrany que quan patim alguna pluja intensa el subministrament elèctric pateixi talls més o menys importants, el que demostra que les xarxes elèctriques estan lluny de ser òptimes. Tot i així, el darrer culpable no són només les elèctriques, empreses es mouen, com és natural, pel benefici i sovint el que faran es construir la infraestructura mínima per a que tot funcioni de forma "habitual". El govern també té bona part de culpa al deixar en mans privades infraestructures vitals, infraestructures que han de tenir en compte que vivim en un país amb un clima força canviant: podem patir tan fortes sequeres com plujes torrencials, onades de fred importants i nevades que, tot i puntuals, poden ser intenses. Tot això s'ha de tenir en compte alhora de dissenyar les diferents xarxes, així com definir sistemes de suport per a poder solucionar problemes que, de ben segur, apareixeran.

A tots els problemes creats s'ha d'afegir la postura que han adoptat les elèctriques, i que tal com deia en Vicent Partal l'altre dia, encara ens renyen !. I és que una altra cosa que es pot criticar al govern es que sembla no tenir cap tipus de força ni de pressió vers aquestes empreses, que sembla ben bé que poden fer el que vulguin. De fet, la meva experiència personal és de una total desprotecció envers elles: des de juny de l'any passat, amb això del canvi de tarifes, no m'envien els rebuts de la facturació del consum elèctric. I puc assegurar que m'hi he cansat de trucar, fer reclamacions i fins i tot denúncies a l'Agència de Consum. El resultat? des de l'empresa em demanen disculpes perquè és un error informàtic seu, però no em poden dir quan l'arreglaran... i de Consum fa uns tres mesos que espero resposta.

I per si amb tot això no hi hagués prou per a sentir-se insultat, uns quants ha aprofitat aquest caos per a reivindicar de nou la MAT. I què és la MAT ? La MAT, o línia de Molta Alta Tensió és una xarxa elèctrica que interconnectaria Espanya i França i que, sembla ser, té com a objectiu final, el vendre els excessos d'electricitat francesos als països de Magreb. Tot i això, els defensors d'aquesta obra s'encarreguen de fer notar que seria solució als greus problemes que en matèria energètica tenen les comarques gironines. Ara bé... si la MAT hagués estat construïda, que hagués passat ? Doncs bé, tenint en compte que si bé és cert que la xarxa d'alta tensió ha estat afectada, però que no és menys cert que també la xarxa de mitja i baixa tensió ha patit importants danys, es pot suposar que el panorama no hagués canviat massa a l'actual, això sempre i quan els torres de la MAT no haguessin també anat a parar a terra. I és que, intuitivament, semblen molt més eficients les solucions que proposen els contraris a la MAT : la generació elèctrica de fonts renovables a prop dels llocs de consum, desterrant per sempre més el model obsolet basat en grans línies de transport.

Una xarxa distribuïda de titularitat pública i que connectés grans centrals elèctriques amb petites centrals més locals d'energies renovables, de tal forma que es pogués redirigir la circulació de l'energia en cas de talls d'algunes línies o, fins i tot, que les centrals locals permetessin garantir un certs mínims a les poblacions locals en cas de grans averies... no seria aquest un model molt més efectiu que no pas el que tenim ara ?



Nota Urbanísitica: Aquests darrers dies han aparegut molts battles dels ajuntaments afectats mostrant el seu lògic emprenyament per tot el que està passant. Ara bé, també caldria un reflexió per part dels diferents consistoris. Moltes de les poblacions afectades disposen d'enormes urbanitzacions (a vegades superiors en extensions que el propi nucli urbà) que, ja sigui per la seva situació o estructura, comporten problemes afegits alhora de fer arribar els diferents serveis i infraestructures, per no parlar del mal que fan en qüestió de destrucció del territori. Una millor planificació urbana, situant els habitatges en nucli urbà mitjançant una ampliació d'aquest, minimitzaria els problemes de mobilitat i infraestructures que sovint pateixen els habitants de les urbanitzacions. I és que realment a vegades aquestes semblen ben bé estar a terra de ningú.


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

5 comentaris:

Sergi ha dit...

La veritat és que no tinc prou coneixements sobre el tema per saber quines serien les solucions optimes al problema de l'electricitat, però el que sí que sé és que aquestes companyies no tenen vergonya, i que fan el que volen, tal i com tu dius. Sembla que tinguin el govern amenaçat de tallar-los la llum si els toquen massa la genitàlia. Ves a saber, potser és cert.

Met ha dit...

Estem en masn d'un monopoli privat amb el benplàcit d'Europa que tant es mira això de la competència. :(

Un urbanisme exyensiu de torretes que trinxen el territori muntanyós de la zona i un excessiu consum han dut on som. Per sort, la pressió popular ha fet rectificar en part els favorables a la MAT que ja admeten que el problema s'hauria pal·liat (que no evitat).

La Generalitat té unes competències de fireta davant els interessos de dos Estats i de llurs companyies elèctriques... Endesa factura sobretot a Catalunya i a Andalusia, però la seu on es cobra tot és a Madrid. Així ens va!

AhSe ha dit...

Vull comentar que potser caldria dir que aquestes mateixes línies elèctriques que ara han caigut i han deixat a molta gent sense electricitat, als mesos d'estiu també són sospitoses habituals d'originar focs forestals, i tampoc és estrany que quan hi ha alguna pluja intensa el subministrament elèctric pateixi talls més o menys importants, el que demostra que les xarxes elèctriques estan lluny de ser òptimes! :-P
Com ja em va comentar la meva mare quan em visitava, el dia que la barra de la cortina em va caure al cap, a aquest país tot és forma, aparença i pretensió. El problema no és ni tan sols que les companyies d'electricitat muntin merdes barates per poder cobrar sense invertir res, el problema és que, per alguna estranya raó, la gent ho aguanta tot. Però, rebel·leu-vos!! D'una vegada!

Anònim ha dit...

Del tot d'acord amb l'AhSe. Tot això passa perquè estem governats (i no només en el poer polític, també en l'econòmic) per una colla d'incompetents. L'única forma d'acabar amb això és rebentar-ho tot implicant-nos en iniciatives amb clar afany rupturista. Tota la resta és més del mateix.

nimue ha dit...

jo no sé quins seran els responsables ni quines coses es faran per a que no torne a passar. Només sé que al final sempre acabem pagant els usuaris. I pagant molt!

Penjaràs alguna foto fallera? ;)

Publica un comentari a l'entrada