dimarts, 18 d’octubre del 2016

El castell dels templers i el borbó

(Encetem un micaco cavalleresc…)

El 13 d'octubre del 1307, a trenc d'alba, els oficials reials van irrompre als convents templers per detenir als frares-cavallers per ordre del rei de França Felip IV amb la complicitat del Papa Climent V. Va ser l'inici de la fi d'aquesta famosa ordre de cavalleria. Si alguna cosa tenim en comú els cavallers templers i els catalans són el mal record que guardem dels reis francesos. Una altra cosa que compartim és que sovint compartíem territori en el segle XII, i tot i que els catalans encara seguim per aquí els templers no, encara que, per sort, moltes de les seves obres sí.

Una de les seves obres és el Castell de Gardeny, situat a la ciutat de Lleida. Situat al turó de Gardeny és un lloc estratègic que s'ha utilitzat en diversos conflictes armats. De fet, va ser construït en 1123 al lloc on rei d'Aragó Alfons el Bataller tenia el campament per assetjar la ciutat.

Després de la conquesta de Lleida per Ramon Berenguer IV aquest cedí el castell a l'Ordre del Temple com a pagament per l'ajuda que li van dispensar en l'empresa. En aquest castell l'Ordre va instal·lar una de les seves principals comandes a les terres de la Corona d'Aragó. Aquest és el castell que ha arribat fins als nostres dies.

Castell de Gardeny

Aquest castell estava format bàsicament per la torre habitació i l'església, i una muralla protectora amb torres. A la torre habitació, amb diversos pisos i on la planta baixa era semisoterrània, estaven ubicades el magatzem de provisions, la presó, l'habitació dels servents, la sala d'armes i les cambres del comanador i dels altres frares.

Torre habitació del Castell de Gardeny

La capella estava advocada a Santa Maria de Gardeny i és un edifici de planta rectangular de romànic de transició.

Capella del Castell de Gardeny

Al desaparèixer l'Ordre del Temple el castell va passar a mans de l'Ordre de l'Hospital. Més tard, amb el canvi de les tècniques bèl·liques, es va dotar de baluards i fosses i es va esdevenir gairebé un fortí militar que és pràcticament el que s'ha conservat. I és justament en aquestes muralles dels baluards on podem trobar aquest escut…

Escut de Felipe V al Castell de Gardeny

… un escut de Felip V, Rei d'Espanya d'origen francès, de record infaust pels catalans per derogar les nostres llibertats. Allà està el seu escut, als murs d'un castell famós gràcies a l'Ordre que antecessors seus van aniquilar.

Per cert, quan fa anys vam visitar el Castell de Gardeny no era l'únic escut 'cridaner', ja que al costat del castell estaven encara les restes d'una base militar, i allà a la façana hi havia un gran escut franquista. Crec que com ara són instal·lacions de la Paeria de Lleida ja està retirat, però la veritat que aquell dia el Turó de Gardeny venia a ser com el Turó dels Escuts dels Monstres…

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

2 comentaris:

Oliva ha dit...

UN GRAN TEMA,BE A SER, COM UNA PROFANACIO PERO PASSA DESAPERCEBUDA,MASES DERROTES,DAMUNT LA PELL...I ARA, "EL COLMO DELS COLMOS" TENIM QUE AGUANTAR LES MANIOBRES D'UNA COLLA DE "JUSTICIALISTES",AQUI A BARCELONA,PER DESNATURALITZAR LA NOSTRE HISTORIA.

Anònim ha dit...

Llàstima que quedi poc de la forma castell medieval, amb lo bonics que son

Publica un comentari a l'entrada