dimarts, 9 de juny del 2015

Y cien gaviotas dónde irán?

(Encetem un micaco analític…)

A finals de la setmana passada es feia públic el pacte entre els partits d’esquerra badalonins per arrebatar la batllia de la ciutat al PP. D’aquesta manera, el polèmic Xavier García Albiol no podrà continuar sent l’alcalde de la ciutat. Molts comentaris s’han pogut llegir sobre aquest tema, i a mi m’agradaria donar també el meu punt de vista.

El PP ha estat la força més votada, sí, és veritat. Però per manar no només et calen vots, et cal tenir una majoria de regidors. I el PP ni l’ha tingut ni ha tingut l’habilitat de realitzar pactes per tenir-los. Certament, al PP li han votat 30.559 badalonins, 3669 persones més que no pas el 2011. Però és que als partits d’esquerra (sense contar CiU ni C’s) n’han obtingut 44.018, 10.615 vots més que el 2011. Resumint, hi ha més votants (repeteixo, sense contar CiU, C’s i altres sense representació) que no volen a l’Albiol com alcalde que els que sí el volen. Si els seus representants s’han posat d’acord per poder formar govern és una opció tan vàlida i democràtica com si l’hagués fet l’Albiol, per molt que ell ho critiqui.

Un tema del que s’ha parlat també és la comparació de la situacío de l’Albiol a Badalona amb l’Ada Colau a Barcelona, dient bàsicament perquè estava ben vist que a Badalona no manés la força més votada i a Barcelona en canvi sí si cap dels dos tenien majoria. Bé, hi ha una diferència substancial: a Badalona l’Albiol ja manava. I a estat precissament la seva forma d’utilitzar el càrrec el que feia urgent treure’l d’allà. Na Colau no sé com ho farà a Barcelona però té el benefici del dubte. L’Albiol a Badalona sabíem exactament què anava a fer perquè sabem què ha fet.

I què ha fet? Doncs més o menys el que han fet els altres governs municipals, això sí, amb una potent campanya mediàtica per a fer veure que no i tocant sempre temes molt populistes com els dels immigrants. I és que en aquests quatre anys que ha manat Badalona ha sortit als mitjans de comunicació bàsicament per les polèmiques declaracions del seu alcalde i com a lloc de reunió de la cúpula del PP quan venia a Catalunya. Bé, i pels escàndols com ara en les oposicions de la Guardia Urbana, el comportament de certs regidors i les prohibicions de cantar certes cançons...

I ara ja està tot arreglat? Ni molt menys. S’ha pogut veure que la bossa de votants del PP és enorme a Badalona I ho és sobretot en els barris que van crèixer als anys 40-60 amb llocs on ha aconseguit més del 45% dels vots. Això que ens vol dir? Que molta gent que va venir de fora mai s’ha integrat realment a la ciutat. No és que es facin independentistes o no, ni molt menys, és que ni s’ha arribat a sentir plenament integrats. Han viscut a Badalona com podrien haver viscut a Móstoles, per ells la gent del centre són “els catalans". I part dels seus fills han seguit el mateix camí. Existeix una fractura real que s’arrossega des de fa temps i que ningú fins ara ha aconseguit corregir. I això es nota en coses com, per exemple, a l’hora de votar, on l’espectre polític es redueix als partits estatals.

Aquesta gent serà la que es mostrarà més beligerant contra el nou consistori (amb el segur incentiu del PP) i a la que el nou ajuntament haurà de prestar una especial atenció i dedicació. I espero que aconsegueixi trencar aquesta barrera social que ja fa masses anys que dura.

I per acabar voldria fer una reflexió en clau nacional: amb la pèrdua de Badalona el PP rep un fort cop no només en la seva estratègia contra el Procés Sobiranista, sinó també com a partit. Contra el Procés perquè voler ser alternativa de govern per la Generalitat quan cap gran nucli de població li dóna la confiança al partit per governar explica la seva falta de suport. I com a partit perquè si hom pensava en l’Albiol com substitut a la ja cremada Sánchez-Camacho ara s’ho ha de replantejar. Això explica l’extremada contundència amb que critiquen el pacte de les esquerres a Badalona. I jo me n’alegro molt, la veritat.

DARERRA HORA: Aquest matí llegia que el PSC ha començat a fer-se el ronso amb el pacte de les esquerres argumentant que 'no es troben a gust amb les idees sobiranistes d'alguns dels partits', i fins i tot s'apunta que hagin ofert pactes al PP si l'Albiol se'n va. Curiós. El PSC no està a gust amb el sobiranisme però sí amb les idees de dretes i xenòfobes del PP.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hauràs de començar a repartir diaris per segons quins barris de la teva ciutat a veure si la gent veu com governa el PP. Pràcticament qualsevol diari servirà.

PD: Si t'hagués d'anomenar les diferències entre PP i PSC acabaria aviat la llista...

Sergi ha dit...

Com sempre darrerament, el PSC la cagarà i ho enviarà tot a rodar. Són el patetisme extrem de la política catalana, i tot i així guanyen per tot el cinturó, o tenen uns resultats molt notables que no tenen gairebé enlloc més. Però és el que dius tu, la manca d'integració, perquè ja ha anat bé, fa que la gent de sempre els segueixi votant, passi el que passi.

A Badalona Albiol té molta claca, no e spot negar, encara que es concentri en els barris que dius. La veritat és que tinc els meus dubtes del que es pretén fer allà, està clar que vull l'Albiol ben lluny, però tenint en compte que ha tret el doble de suport que la segona força, em sembla que un pacte antinatura com és ajuntar ERC i CUP amb PSC (no hauria de ser antinatura, però ara ho és) no hauria de maquillar que segueix sent el preferit de la ciutat. En casos de proximitat i de vot repartit no estic en contra de que la força més votada es quedi a l'oposició, però si és com a Badalona, o al meu mateix poble, em sembla que no hi hauria altra solució que acceptar-ho i treballar més i millor per revertir la situació a les properes. Però bé, és només una opinió, segur que tu estàs delerós de lliurar-te del maleït feixista que us governa. Què pensaries si es tractés d'un altre poble?

Carquinyol ha dit...

pons007: Ni així, hi ha gent que directament no llegeix coses "contrarias al regimen"

Xexu: Si en un altre poble passés una cosa similar al que passa a Badalona per mi estaria més que justificat. No es pot governar una ciutat ja dividida socialment basant-te en la xenofòbia i pensant més en els interessos del teu partit que en els de la ciutadania, sobretot si la teva gestió municipal ha estat, siguem generosos, discreta i continuista. Si fos un altre partit que fes una altra tipus de política es podria discutir, però en casos així penso que quan abans s'allunyi dels llocs de poder, millor. Només cal veure el cas de València per veure que passa quan arrelen.

Oliva ha dit...

QUE FARAN LES GAVINES?...DONCS FARAN LO QUE VAN FER ELS SEUS PARES O AVIS,"DE CAMISA VIEJA A CHAQUETA NUEVA".

Publica un comentari a l'entrada