Avui que torna a ser el dia de les roses i els llibres m'agradaria aprofitar per parlar una altra vegada de les relacions que té el Sant Patró de Catalunya amb la nostra història i tradicions. Si uns altres anys vaig parlar de llegendes, tradicions i de la unitat militar de ballesters de València avui toca parlar d'una ordre de cavalleria, els cavallers de Sant Jordi.
I és que entre els segles XI i XIV va existir l'Ordre de Sant Jordi de l'Alfama. Aquest ordre militar va ser creat per Pere I el Catòlic l'any 1201 i va durar fins l'any 1399 en que es va integrar a l'Ordre de Santa Maria de Montesa. El seu emblema, com no podia ser d'una altra manera, era una Creu de Sant Jordi sobre fons blanc. Aquest ordre va ajudar al rei a conquerir diverses localitats als moros i va ser al seu costat a la batalla de Navas de Tolosa.
El nom d'Alfama bé donat perquè el monarca els hi concedí el Desert d'Alfama, lloc on van construir una torre de guaita al costat del mar en una zona que actualment pertany a l'Ametlla de Mar i que en aquella època pertanyia a Tortosa. Aquesta torre de guaita va evolucionar a fortalesa i va rebre el nom de Castell de Sant Jordi de l'Alfama, que va ser totalment devastada el 1650 després de que fos bombardejada per galeres espanyoles durant la Guerra dels Segadors. Part de les seves restes van ser aprofitades per construir l'actual fortalesa, una mica més a l'interior, durant els anys 1732 i 1733, sota regnat de Felipe V de Castilla, amb l'objectiu de vigilar les rutes marítimes. De l'anterior fortalesa encara es poden veure alguns fonaments a la platja.
Tot i tenir propietats per arreu de la Corona (Regne d'Aragó, Principat, Regne de València i Regne de Mallorca) era aquesta una ordre bastant pobre i per això el rei Martí I L'Humà la va fusionar amb l'Ordre de Montesa amb la finalitat d'enfortir-la. Ja en terres valencianes es van enfrontar no poques vegades amb la Orden de Calatrava (ordre que sempre va ser considerada l'adversaria dels cavallers de Sant Jordi) quan aquesta ordre s'enforntava a Pere IV El Cerimoniós. També es van enfrontar als genovesos en les campanyes d'Alfons V en Nàpols.
I per finalitzar l'apunt d'avui, i com no podia ser d'una altra manera, us deixo un parell d'imatges de roses. Desitjo que tingueu una molt bona Diada de Sant Jordi !
Aquestes roses són de les que té plantades la meva sogra al seu jardí, com han estat la dels darrers anys. I trobo que les d'aquest any són particularment boniques.
1 comentari:
M'agraden molt els teus apunts històrics, sempre en tens una o altra noi!
Ahir una diada ben bonica, com aquestes roses! Jo també les trobo precioses, tot i que les prefereixo de color vermell intens :)
Espero que tinguessis una bona Diada Carquinyol!
Publica un comentari a l'entrada