Demà és 9 d'Octubre, i com a tal una de les dates importants de la nostra nació, ja que el 9 d'Octubre de 1238 en Jaume I entrava a Balansiya amb les seves tropes després de la rendició de la ciutat. De fet la rendició com a tal es va produir el 28 de setembre quan els andalusins van hissar damunt del que després es coneixeria com a Torre del Temple un penó fet amb una tela blanca i quatre barres vermelles com a senyal de rendició. Aquest penó es va anomenar Penó de Conquesta i es pot visitar avui dia en l'Arxiu Històric Municipal que està situat en l'edifici de l'Ajuntament de València.
La tradició assegura que aquest penó va ser considerat una relíquia i que en Jaume I va ordenar que es conservés a l'església de l'hospital de Sant Vicent, antic lloc de culte cristià dedicat al patró de la ciutat. El Rei volgué restaurar el temple i posar una comunitat monàstica, i convertir-lo en una espècie de santuari commemoratiu del restabliment del cristianisme. Fou el Monestir de Poblet qui es quedà amb la possessió del priorat de Sant Vicent.
Aquesta església està situada en el carrer de Sant Vicent Màrtir, fora de les antigues muralles de la ciutat però molt proper al centre. Va ser construïda segurament als voltants del segle IV sobre la tomba del màrtir Sant Vicent al costat de la Via Augusta, i sembla ser que estaria envoltat per una necròpoli cristiana.
El cronista Pere Antoni Beuter, encarregat de fer el tradicional Sermó de la Conquesta del segon centenari (1538), va dir que el penó es conservava a la volta de l'església de Sant Vicent i va defensar que aquesta peça era el mateix penó hissat pels andalusins. Cent anys després, el Justícia Criminal va assegurar que era vertader com deia la tradició. El 1885 va ser traslladat a la Casa de l'Ensenyança, lloc on avui en dia està l'actual edifici de l'Ajuntament de València.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada