dilluns, 28 de març del 2011

La vila de les muralles negres


(Encetem un micaco emmurallat...)Torre de la muralla

Quan la meva mare vivia a Caldes de Malavella agafava sovint el tren Barcelona-Girona. Un dia, mentre el tren estava parat a una de les estacions, vaig fixar-me que la vila a on estava semblava tenir una bon tros de muralla amb torres de guaita. Em va sorprendre, així que vaig decidir fixar-me millor la pròxima vegada que hi passés en el tren i, efectivament, allò que vaig creure veure era una muralla. No cal dir que vaig anar a visitar aquesta vila que tan m’havia cridat l’atenció a la primera oportunitat.

La vila té el nom d’Hostalric i està més o menys a mig camí de Barcelona i Girona i l’únic pas natural entre aquestes ciutats. Edificada sobre un cingle de pedra basàltica, a l’extrem de ponent s’eleva a 189m el turó del castell, ja que, com vaig saber durant la visita, a més de les muralles de la vila, Hostalric també té castell.

Muralles d'Hostalric

La primera cosa que vaig fer va ser dirigir-me a l’oficina de turisme, i allà em van informar que tenien dos rutes amb audioguia: una per la vila i les muralles i l’altra pel castell. Vaig fer les dues, començant per la de la vila.

El tram de muralles que envolta la vila actualment es veu força ben definit (actualment estan fent obres per treure afegits que s’han anat construint durant el pas del temps). La pedra negra amb que estan edificades té el seu origen en la roca basàltica que forma part del terreny on està edificat el poble. Tot i que el nucli antic no es molt gran, té força indrets interessant, com ara el Portal de Barcelona

Fotografia del Portal de Barcelona

… o la Torre d’Ararà, situada en un dels cantons de la muralla …

Fotografia de la Torre d'Ararà

El castell d’Hostalric es veu imponent des de la Plaça de Bous del poble. Edificat en un turó on sembla ser que ja va haver-hi edificacions iberes, el castell medieval sembla ser que era un castell més utilitari que estètic, tot i que a l’actualitat del castell medieval no hi queda practicament res i el que es pot visitar és una fortalesa del segle XVIII projectada pel general d’arquitectes de Felipe V de Castella.

Fotografia del Castell d'Hostalric

Durant la història, Hostalric ha estat sovint protagonista en diferents fets d’armes. Va ser en Hostalric on el rei Pere el Gran va organitzar les tropes per defensar Girona durant la Croada contra Catalunya, va fer un dels llocs on es lluità contra les tropes castellanes durant la Guerra dels Segadors i va ser ocupada diverses vegades pels francesos.

Hostalric és un d’aquells petits llocs amb encant de les rodalies de Barcelona força desconegut i que mereix una visita. I no ja només per visitar les muralles o el castell, sinó per gaudir de les bones vistes als bocs de La Selva, dels seus bons restaurants o de la tranquil·litat dels carrers del seu nucli antic. No puc més que recomanar que hi doneu un tomb per allà, val la pena.



Nota Llegendària: Fa temps vaig parlar de la llegenda del falcó fidel... doncs bé, la tradició assegura que el lloc on es va trobar el cos d'en Cap d'Estopes era als voltants d'Hostalric.


Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

3 comentaris:

tobuushi ha dit...

Aquest li agradaria a la Shikibu, ara està passant la fase "vull ser princesa", quina creu, jo que sóc tan republicà!

Laia ha dit...

Doncs sí que és bonica la vila! No la conec, però les rodalies sí. Vaig sovint a la Selva, i quan és la tardor surto una sortida de l'autopsita abans de la que tocaria perquè hi ha un carretera secundària (ara no sé quina és) on els arbres estan preciosos :)

Carquinyol ha dit...

isaac: home, ser rei de fantasia tampoc està malament !!

Laia: Doncs si pots un dia surt per la sortida de Hostalric !

Publica un comentari a l'entrada