dimarts, 17 de gener del 2017

Típics i tòpics

(Encetem un micaco judicial…)

Cada lloc té les seves coses típiques, per exemple, a Barcelona són les xocolateries del carrer Petritxol, a Badalona l'Anís del Mono, i a València les Falles i les taronges. Si parlem de coses típiques d'Alacant de seguida ens ve a la ment els torrons (encara que realment són de Xixona…), les Fogueres i les platges... però sembla ser que hi ha quelcom entestat a crear una nova cosa típica d'Alacant: els jutges.

I és que la setmana passada primer vam poder llegir això …

Notícia Jutge Alacant demana traducció català

… com un jutge deia que el català era una llengua no oficial al País Valencià. Evidentment, utilitza el diferent nom de la llengua al País Valencià (valencià) per no equiparar-lo al català. I també, evidentment, no demana la traducció del text presentat per la Generalitat de Dalt al valencià sinó a... oh sorpresa... al castellà!. I ho fa saltant-se les com a mínim tretze sentències del Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana, una sentència del Tribunal Supremo i una altra del Tribunal Constitucional on s'admet que dóna validesa tant al terme "català" com al terme "valencià" per a referir-se a la llengua que es parla de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Aquí tenim un exemple clar d'aquell tòpic que parlava dels grans 'defensors del valencià'. Per cert, us sona allò de que 'les sentències estan per complir-se?', doncs ja veieu...

Però clar, per a crear una tradició fan falta més espècimens peculiars, i poc després en vam tenir un altre...

Notícia Jutge Alacant restituir noms franquistes als carrers

… un jutge que entre altres coses ens ve a dir que un consistori no té competències per canviar el nom dels carrers gràcies a que el PP va presentar una demanda al jutjat. Potser sóc jo, però jo el que veuria més lògic seria portar al jutjat a tots aquells que volen mantenir noms feixistes als carrers d'una població, de fet crec que seria el més habitual en qualsevol país normal... Per cert, defensar el franquisme també és un tòpic bastant arrelat a molts llocs.

Però de fet, a un país normal no es permetria als jutges fer política des dels seus càrrecs, o almenys no fer només la política que l'interessa al Gobierno Central, no?

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

1 comentari:

Sergi ha dit...

La primera notícia m'ha sorprès en un grau relatiu, rotllo 'va, que ho podeu fer millor'. Però la segona sí que m'ha deixat garratibat. No em deixa de sorprendre com funciona la justícia en aquest país, i la separació de poders... ja tal.

Publica un comentari a l'entrada