dimecres, 26 de març del 2014

El detonant i el catalitzador

(Encetem un micaco sobirà…)

Quan dintre de no gaire els llibres d'història parlin del procés d'independència de Catalunya espero que el Tribunal Constitucional espanyol tingui un lloc destacat dintre d'aquesta història, ja que va ser aquest organisme el detonant del 'Procés' (si, els espanyols tenen 'Transición' i nosaltres tindrem 'Procés') retallant de forma unilateral un estatut d'autonomia que ja havia estat retallat políticament a Madrid i votat per la majoria dels catalans.

Recordem que el prestigi del Tribunal Constitucional ha estat descendent des de l'inici de la Transición. I la culpa ha estat d'un dels mals endèmics de l'Estat Espanyol que farien bé en no heretar: el partidisme. Aquest tribunal es va convertir en una mena de tercera cambra (després del Congreso i el Senado) on els partits polítics (sobretot el PP) volien obtenir de forma judicial el que no havien pogut obtenir pel joc de les majories parlamentaries. Actualment bàsicament és una extensió més del Gobierno.

Que ahir aquest Tribunal Constitucional hagi tombat la declaració sobiranista del Parlament és irrellevant. I ho és perquè quan un Parlament elegit de forma democràtica i per sufragi universal aprova un text que diu textualment "el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà" el que està dient el Parlament, i per extensió tot el poble que representa, és que no reconeix cap altra poder decisiu per damunt seu que no sigui ell mateix.

Davant d'això tant si val el que digui qualsevol organisme de qualsevol estat, un poble té dret a declarar-se sobirà i més encara si ho fa de forma democràtica i exemplar com ho ha fet el poble català. Perquè no som un estat independent aleshores? Perquè falta que aquesta població ho ratifiqui per referèndum. Això ho sap tothom, i per això des de l'unionisme i des de Madrid es fan tan esforços per impedir que es realitzi la consulta. I és que encara que el resultat fos continuar dins d'Espanya, això no faria més que reforçar la sobirania del poble català, ja que hauria estat la seva decisió.

Tot i que admeto que el dictamen del Constitucional espanyol no és tan irrellevant com deia abans, ja que actuarà com catalitzador i reforçarà encara més el 'Procés'. És una de les poques coses que tenim que agrair-los.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Senat, congrés, constitucional,... encara trobo que hi ha poques cambres polítiques, jo hi afegiria alguna més, no se, potser la cambra del vàter, perquè la política fa pudor xD

Sergi ha dit...

Només els falta dir missa. Oh wait, si ja en diuen. I a mi, com una missa, m'entra per una orella i em surt per l'altra. Com dius tu, si qualsevol govern, o qualsevol paperot, diu que està per sobre de la voluntat d'un poble, és que no ha entès això de la democràcia. Que no pateixin, aviat els ho explicarem.

Jordi ha dit...

Aquest tribunal polític no és res més que una cambra oligàrquica. Si la democràcia no t'agrada perquè la gent pot imposar-te coses, doncs poses una cambra controlada per fer el que vulguis i fer l'hipòcrita parlant de democràcia.

Publica un comentari a l'entrada