divendres, 8 de febrer del 2013

Mecanismes bancaris

(Encetem un micaco financer…)

L'altre dia quan vaig arribar a casa em vaig trobar una carta d'aquelles de propaganda que envien els bancs amb el conegut text de "Préstamo preconcedido!". Ja veieu quines coses, en uns temps on la falta de crèdit és notícia diària als mitjans de comunicació hi ha entitats que encara es dediquen a fer aquestes coses!.

Tot i no estar gens interessat en allò que pogués dir la carta (segur que hi ha mètodes de patiment molt més agradables que tenir un préstec amb un banc) vaig llegir-me el que deien. En aquest cas concret m'oferien un préstec de 8000€ a retornar en 48 mensualitats de 213,22€, sumant a tot això una comissió d'apertura del 3%. O sigui, que ells em prestaven 8000€ i jo als quatre anys els hauria retornat 10474,56€. No m'estranya pas que al prèstem en qüestió l'anomenèsin 'Préstamo alegria'… alegria per a ells, és clar !

Fent quatre numerets podem veure que els interessos que obtenia el banc eren 2474,56€, que dividit en quatre anys (i deixant de banda impostos) li haguessin representat una rendibilitat aproximada d'un 7'75% anual. No està gens malament, sobretot llegint l'altre dia que el Banc d'Espanya recomanava a les entitats bancàries fa pocs dies no oferir més d'un 1,75% per a períodes inferiors a l'any, i sabent que els dipòsits a més d'un any més rendibles solen estar al voltant del 4%.

O sigui, la cosa va així: Tu vas al banc i contractes un diposit de quatre anys per una quantitat de 8000€ i el banc t'ofereix un 4% d'interès anual, que vol dir a al cap de quatre anys obtindràs 9280€. Jo vaig al dia següent i contracto (amb alegria...) el préstec que m'han ofert, així que ells em deixaran els "teus" 8000€ i jo al cap de quatre anys hauré retornat 10474,56€, dels quals el banc obtindrà els 9280€ que t'ha de retornar a tu i obtindrà un benefici de 1194,56€ (tot això aproximadament i abans d'aplicar impostos, repeteixo). Fixa't que només amb aquesta operació el banc ja ha guanyat quasi el mateix que tu, sense haver arriscat ni un euro.

Està bé el mecanisme, oi ? Tenint en compte que, alhora, poden utilitzar els diners que es van retornant per altres préstecs (a un any, per exemple), i multiplicat per multitud d'operacions similars els números resultants poden ser força impressionats,... sempre i quan tinguis una mica de cura d'estudiar a qui estàs prestant els diners per assegurar-te que els puguin retornar amb els interessos corresponents.

Però com quan hi ha diners pel mig la cura generalment s'oblida i l'avarícia tira molt passa el que passa... que els hem de rescatar amb diners dels nostres impostos per a permetre que continuin fent negoci... amb els nostres diners !

Realment vivim en un món de bojos !

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

Sergi ha dit...

Un post molt útil per aprendre com funcionen alguns dels tripijocs dels bancs, ja que personalment he de dir que no tinc ni idea de com funciona la banca. Ja em va bé anar-me assabentant d'algunes coses.

Jordi ha dit...

Banca, elèctriques... totes busquen fer negoci sense importar gaire el servei i totes busquen que els financis ja sigui pel govern de torn directament (bancs) o indirectament per conceptes de la factura pagats abans del consum.

Són tots una colla d'estafadors.

Josep ha dit...

Ecosols (moneda social), metal·lisme (de valor del metall, no pas de heavy metal), bescanvis, bancs de temps...
Els de sempre també s'hi acabaran ficant.

Publica un comentari a l'entrada