dilluns, 3 de desembre del 2012

Anàlisi: eix nacional

(Encetem un micaco analitzador...)

Ara que ja han passat uns quants dies des de les eleccions anem a fer el que es va habitualment en aquestes ocasions: analitzar els resultats. Jo voldria, però. fixar-me bàsicament en els resultats. Bé, en els resultats i en allò que oferia cada partit.

Comencem per l'oferta. Ens fixarem en els partits parlamentaris i, per no ser massa llarg, en el gran eix grans eix que ha centrat aquestes eleccions: el debat identitari. Anem a veure que oferia cada partit en aquest eix :

PartitOrientació
CiU Independentista
PSC/PSOE Unionista Federal
PP Unionista
Esquerra Independentista
ICV Autodeterminista
C's Unionista
CUP Independentista

A partir d'aquesta oferta realitzada pels partits, veiem l'acollida que ha tingut aquesta oferta per part dels electors …

Font: El Punt Avui i app Parlament 2012
Font: El Punt Avui i app Parlament 2012

Si ens cetrem en l'eix identitari, els resultats obtinguts són els següents:

OrientacióParlamentarisVots
Independentistes 54,81% 46,76%
Unionistes 35,56% 34,40%
Autodeterministes 9,63% 9,71%

Amb aquestes dades es pot veure que hi ha una majoria independentista clara tan en diputats com en votants, majoria més clara encara si considerem els partidaris de realitzar un referèndum d'autodeterminació (independentistes + autodeterministes) que sumen un 64,44% dels parlamentaris i un 56,47% dels vots).

Molts anàlisis han comparat el resultat d'aquestes eleccions amb les del 2010 per observar si l'independentisme i l'unionisme han variat. Aquests estudis generalment s'han realitzat tenint en compte tots els partits, cosa que jo no veig clara, ja que, sent rigorosos, no podem interpretar el signe dels votants d'ICV. Però, a més, hi ha una altre gran factor que influeix en aquest estudi, ja que CiU ha canviat força el seu discurs passant-se a l'independentisme (cosa que no passava en les eleccions anteriors), i això fa que no estem comparant exactament el mateix.

Crec que un anàlisi més rigurós de l'evolució es faria estudiant els resultats dels partits que no han variat el seu discurs en aquest eix: Els unionistes per una banda (PSC, PP i C's) i els independentistes per un altres (ERC, SI i CUP). Evidentment en els seus resultats poden afectar molts altres factors (com les polítiques socials) però ara anem a considerar només l'eix identitari.

Orientació2010 Parlamentaris2010 Vots2012 Parlamentaris2012 Vots
Unionistes 36,30% 37,83% 35,56% 34,40%
Independentistes 10,37% 11,40% 17,78% 20,84%

Podem observar que el resultat dels unionistes ha minvat lleugerament mentre que els independentistes "tradicionals" han gairebé duplicat el número de vots i augmentat els seus diputats un 70%. Només amb aquestes dades, i deixant de banda els importants resultats de CiU, es pot dir clarament que al Principat l'independentisme ha crescut notablement mentre l'unionisme està estancat.

I amb totes les dades anteriors podem afirmar que portades com aquesta …

Font: La Razón

… falten a la veritat vinculant el resultat d'un únic partit amb el debat identitari. I és que a hores d'ara només els independentistes podrien aprovar sense problemes les seves iniciatives al Parlament. Els unionistes simplement no sumen, per molt que ens vulguin convèncer del contrari.

 
 
 
Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

Sergi ha dit...

No et discutiré, només a Espanya no veuen, o no expliquen, que això és el que importa, el triomf del sobiranisme. No sé què haguessin fet si CiU es manté amb 62, suposo que el seu discurs hauria estat el mateix, riure perquè Mas va convocar eleccions i no li va servir per a res. T'imagines un 62 + 21? Sí, ja sé que no seria realista, però estaria molt bé.

Però de totes maneres, jo no li posaria l'etiqueta d'independentistes a CiU. Ja que l'has fet servir, gairebé els penjaria la d'Autodeterministes. Han fet servir molts eufemismes i està clar que, per exemple, Duran i Lleida no té cap intenció de fer Catalunya independent. Crec que som nosaltres els que li hem penjat l'etiqueta, nosaltres i la premsa de Madrid. Volen fer el referèndum, sí, que sembla que el poble el demana. Però què votaran allà?

Jordi ha dit...

Ull amb els últims moviments dels que ens volen sotmesos (em nego a usar unionista) amb UDC, veritable cavall de Troia amb Durant al davant. Ara volen fer petar CiU des de dins.

A part d'això, imagineu-vos per un moment partidaris de l'ocupació de Catalunya, us agradarien els resultats de les eleccions?

Des del punt de vista Català, ens agradarien els resultats al revés?

El porquet ha dit...

Des de Madrid no es vol (ni es pot) entendre res del què passa a Catalunya. I les conclusions dels resultats de les eleccions en són una mostra més.

Ells mateixos es posen la vena als ulls i clamen als quatre vents que l'independentisme s'ha desactivat. Així. De la nit al dia. Com si 1,5 milions de persones que van sortir (i els que no hi vam poder ser en cos) de cop i volta s'haguessin convençut que, de nou, Espanya mola.

La societat catalana és complexa i potser això ells no ho acaben d'entendre. I el pitjor que poden fer (el millor per nosaltres) és vincular l'independentisme a una persona que no s'ha declarat mai obertament que ho sigui.

Publica un comentari a l'entrada