dilluns, 12 de desembre del 2011

La creu de la senyera


(Encetem un micaco de revelacions...)

Si hom volta la Seu de València per fora, es trobarà amb una petita capella situada més o menys just al davant de la Plaça de l'Almoina. Segons la tradició, aquell va ser el lloc on les tropes de Jaume I van realitzar la primera misa després de conquerir la ciutat. En aquella petita capella es pot observar una bandera de la Creu de Sant Jordi i la reproducció d'una part d'una obra de començaments del segle XV realitzada pel pintor Marçal de Sax que s'anomena Gran Retaule de Sant Jordi i que actualment està al The Victoria and Albert Museum de Londres. En aquesta part de l'obra, titulada la Batalla del Puig, el pintor va plasmar la llegendària participació de Sant Jordi en aquesta batalla de la Conquesta de València lluitant al costat de Jaume I contra els sarraïns.

Doncs bé, gràcies al Levante-EMV del passat 9 d'octubre, vaig poder assebantar-me d'una cosa ben curiosa i, penso jo, ben representativa de com és la societat que compartim. Per a fer-ho, cap saber que la gent que s'acosti a la petita capella valenciana pot observar aquesta obra…

Retaule València

… en canvi els que vagin al V&A londinenc podran observar aquesta altra …

Retaule Londres

… veieu alguna 'petita' diferència entre les dues ? Doncs sou afortunats, ja que sembla ser que ni el que va encarregar la reproducció ni el que la va pintar s'hi van fixar !

«Es un detalle en el que no me he fijado», afirma Martín Villalba a Levante-EMV sobre la diferencia entre las dos obras, al tiempo que reivindica la naturaleza de copia de la tabla de la capilla valenciana. En todo caso, si es diferente, «no es por quitar la bandera de Aragón, que nos cae muy bien, aunque el original es la bandera pontificia y luego se la han apropiado los catalanes», añade.»

I aquí trobem la vella cantarella de que si la senyera no és catalana, de que si és aragonesa i ens la vam apropiar, de que si mos furten l'aigua, la paella i les taronges i tota aquella mena d'afirmacions pseudoeconòmiques i pseudohistòriques sense proves que es solen fer per denigrar els catalans. O sigui, res de nou sota el sol.

Ara bé... per ser 'aragonesa' bé que es molesten a canviar la història i les obres d'art per mirar d'amagar-la sempre que poden !!



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

5 comentaris:

El porquet ha dit...

No sé si riure o plorar. Estan malalts, de veritat. Aquesta obsessió és patètica i jo diria que humiliant. Diu que va ser una "còpia ràpida"... quins pebrots!

Per cert, el diari Levante ha fet una molt bona descoberta, però en tot cas, tampoc menciona mai que les quatre barres del Rei d'Aragó eren l'emblema del Casal de Barcelona... sembla que parlar clar encara costa.

Yáiza ha dit...

Déu ni do, quins txantxullus!

Jordi ha dit...

Tots els historiadors tenen molt clar quins eren els escuts de la casa de Barcelona i quins del regne d'Aragó. Però alguns fan cas al que els convé per ideologia, així de científics són. A la mili vaig portar un oficial valencià que deia que hi havia escrits que demostraven que es parlava valencià a no recordo on de València molt abans de que es parlés català. I només parlava castellà...

Carquinyol ha dit...

El Porquet: Ja ho tenen això els del Levante. Hauries de veure la de voltes que fan per no haver d'escriure mai 'català' referint-se a la llengua !!

Yáiza: Ai filleta, si jo et contés !!

Jordi: I mira tu quines casualitats que després, quan les cerques, aquestes proves no apareixen mai...

tobuushi ha dit...

L'altre dia vaig veure el programa "Trau la llengua" del canal 9. Quan explicaven la Batalla del Puig en dibuixos animats, curiosament tots els cavallers anaven de croats, no hi havia cap escut amb els Quatre Pals, així doncs d'on va sortir la Senyera amb la que diuen va entrar el Rei Jaume a València?

Publica un comentari a l'entrada