dimecres, 21 de setembre del 2011

QdV - Trilingüisme a l'Euromed


(Encetem un tri micaco...)

No sé si mai heu estat a la cafeteria de l'Euromed, així que avui us explicaré una de les particularitats de la darrera empresa que té la concessió d'aquest servei. Al vagó cafeteria hom pot trobar repartides per les diferents 'taules' cartes dels preus, cartes que mostren els productes en tres 'idiomes' diferents. Ara bé, si penseu que aquests tres 'idiomes' són anglès, espanyol i català us equivoqueu, ja que els tres idiomes utilitzats són espanyol, català i... valencià :

Carta Preus Euromed

Carta Preus Euromed

Quines són les diferències entre català i valencià segons el servei de cafeteria? Doncs per exemple que brioxeria és valencià i patisseria(sic) és català, creïlles és valencià i patates és català, tomaca és valencià i tomàquet és català i bresquilla és valencià i préssec català. El més curiós és que totes aquestes paraules 'valencianes' apareixen al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (quines coses....) !!

Un cas particular a tenir en compte és el de bresquilla i préssec, ja que una bresquilla és un tipus determinat de préssec. Tindran dos tipus de suc diferents o estan enganyant als consumidors? Jo juraria que almenys l'envoltori és el mateix...

I ja per acabar una denúncia: Trobo injustificable que a la cafeteria del TGV Barcelona-Sevilla la carta no sigui trilingüe espanyol, català, andaluz. Així, per exemple, hauria de figurar patatas ecológicas, patates ecològiques, papas ecológicas !



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

Sergi ha dit...

Deixa'ls home, que són poliglotes, i s'ha de demostrar.

tobuushi ha dit...

LOL
I si el tres s'atures a Badalona i oferisissin suc de nespre o xuxos de crema haurien de traduïr-ho al Badaloní que segons la mateixa regla de tres anterior és una llengua diferent.

suc de nespre
suc de micaco

xuxo de crema
tornem-hi de crema

canviador de bolquers
canviador de titins

me'n vaig al badiu, volia dir el pati, l'eixida... ^_^

Carquinyol ha dit...

xexu: així qualsevol és poliglota !!

isaac: Doncs per Badalona no, però aquest estiu que estava tancada la sortida ferroviària d'ampla espanyola pel sud de Barcelona l'Euromed va passar pel costat de Bellaterra !!

Publica un comentari a l'entrada