El que més m'agrada de passejar pels vells carrers de les viles i ciutats es que, encara que no siguem conscients, estem caminants pels mateixos llocs i veiem les mateixes coses que ja van veure avantpassats nostres centenars d'anys abans, com si passegéssim per davant d'història paralitzada per a que pugui ser admirada per diferents generacions.
Tot i així, sempre s'ha de tenir en ment que allò que és no té perquè haver estat fa molt temps, les coses canvien al llarg del temps i l'aspecte que tenen allò que podem veure actualment no té perquè haver estat sempre igual, per molt que a nosaltres ens sembli molt antic. Mirem un exemple pràctic, una perspectiva de la Casa dels Canonges de Barcelona, residència oficial del President de la Generalitat de Dalt, des del Carrer de la Pietat...
... si envellim aquesta foto, és molt probable que pensem que fa centenars d'anys aquest racó de la Ciutat Comtal tindria aquest aspecte ...
... però l'aspecte que tenia a finals del segle XIX era aquest ...
... i és que, com bé comentaven al llibre 'Històries i Llegendes de Barcelona' (llibre on apareix aquesta darrera fotografia), a la restauració se li va 'afegir un xic de fantasia'. Ara bé, cal a dir que va ser una fantasia que va obtenir un resultat espectacular !!
Me'n vaig al badiu ...
Visca la terra !!
9 comentaris:
I atenció a tot el que li diuen el Barri Gòtic de Barcelona... hi ha moltes coses que es van fer o restaurar durant el segle XIX donant-li un aire medieval... i ara tothom es pensa que és d'aquella època!
Per exemple, cal estar atents a l'enganyifa del que es ven com l'aqüeducte del Rec Comtal que entrava a Barcelona i que tothom creu que és el que hi ha a la Plaça de la Catedral, a tocar del carrer del Bisbe.... mentida, allò és una construcció relativament moderna.
El que queda de l'autèntic aqüeducte romà es pot veure a la Plaça dels Peixos... i que va acabar formant part de les parets d'una casa.
Hi tant! I a més a més hi havia un projecte encara més fantasiós que hagués convertit el Barri Gòtic en un Dinsleyland, una restauració de fantasia com la que es va fer a Carcassona. Ostres! Ara no en recordo d'arquitecte, ni on vaig veure els dibuixos però la plaça de la catedral semblava la plaça major de Brusseŀles.
Crec que era d'en Joan Martorell i Montells. Tot i que la proposta de Domènech i Montaner també tenia tela.
Ostres, entre el Porquet i tu he descobert que em sembla que tenim un parell d'experts en Història a la catosfera! :)
Això d'envellir és Photoshop? Colaria, eh! Poca broma!
Bé, potser no ve al cas, però allò que vaig comentar del meu poble... doncs quasi millor seria fer una cosa nova que semblés vella, més o menys com això! Això sí, dintre d'unes quantes dècades segurament hi hauria aquest mateix debat que estem tenint ara amb la imatge que has posat :)
Jo trobo que és molt maco veure les tres imatges, una al costat de l’altra i fer les obligades comparacions. Ha sigut curiós el fet que he mirat les imatges en companyia de dues persones i totes tres hem tingut diferents perspectives respecte a les modificacions i canvis que s’aprecien entre les tres fotografies.
El resultat de la restauració e spot definir com a molt positiu. Quin canvi!
A mi m'has d'explicar una altra cosa: per què anant al passat hauria de trobar una cosa envellida?? Que el temps a Barcelona corre al reves? Aquella casa no hauria de veure's més nova que al present si es troba al passat? (Passant de la restauració que s'ha fet en aquest cas.)
El Porquet: Doncs sí, no tot és tan vell com sembla...
Isaac: No ho coneixia, però m'agradaria veure la de Domènech i Muntaner...
Laia:Actualment una de les màximes en restauració és que la part restaurada es noti que es restaurada i que no es pugui confondre amb que és 'part original'... ara bé, fa anys això no passava i com exemple clar està el que ha dic l'Isaac de Carcassonne.
zillahh: Per a gustos existeixen els colors !!
Albert: Des d'un punt estètic sí, des d'un punt històric doncs no tant ;)
AhSe: No m'he explicat bé, el que volia dir és que potser ens esperaven veure una fotografia com la segona, una fotografia 'vella' d'època antiga però amb uns edificis amb la mateixa aparença que l'actual.
Aha, una fotografia vella! Aixo es diferent. Canviant una paraula, el sentit canvia de les frases... :-D
Publica un comentari a l'entrada