dilluns, 21 de juny del 2010

Centralismes Locals


(Encetem un micaco badaloní...)Fotografia Autobís

A Badalona contem amb dos hospitals: l'Hospital Municipal i l'Hospital Germans Trias i Pujol. Mentre l'Hospital Municipal ofereix una millor ubicació, ja que està situat al centre de la ciutat, l'Hospital Germans Trias i Pujol (més conegut com a 'Can Ruti' a causa de que es va edificar als terrenys d'una masia del segle XV que portava aquell nom) és molt més gran i important, oferint nombroses especialitats i serveis que l'Hospital Municipal no té. Ara bé, té un petit problema, ja que la seva ubicació no és que sigui allò que es diu 'propera'...

Fotografia de Can Ruti des de la muntanya

... ja que està situada a les portes de la Serralada de Marina. Al ser un lloc molt freqüentat, ja sigui per treballadors i per pacients, hauria de tenir uns mitjans de comunicació que hi facilitessin l'accés. Doncs bé, la realitat és que no és del tot així, ja que l'únic transport públic que permet arribar al centre (apart del taxi) és l'autobús i tot i que actualment hi ha quatre línies que hi van (més una interna que circula per dins de les instal·lacions sanitaries) la sensació que hi ha en alguns barris de la ciutat (com ara el Progrés o el Gorg o Sant Roc) és que l'hospital està mal comunicat, ja que l'únic autobús que hi circula té un recorregut força llarg i unes freqüències de pas francament millorables.

Així les coses, la setmana passada llegia aquesta notícia on s'explicava que s'anava a crear una línia express (sense parades) amb una freqüència de pas de 10 minuts. Per millorar la comunicació entre l'hospital i la ciutat. Tot i que diuen que la parada inicial, final i el trajecte de la línia encara no s'han decidit, es poden fer una sèrie de deduccions. La parada final serà Can Ruti (obviament ) i ara mateix totes línies d'autobús van a parar al mateix lloc, i per tant és força obvi que serà, sinó el mateix lloc, si un força proper. De la parada inicial a la ciutat, llegint el que es diu des del consistori de que "per pujar o baixar de Can Ruti només caldrà esperar cinc minuts, ja que aquests combois exprés s'alternaran amb el pas de la línia B-26" sembla obvi que seguirà la mateixa ruta que aquesta darrera línia, ruta que, a més, és la més curta des del centre de la ciutat (almenys en distància).

Si a més tenim en compte les declaracions del president i director general de Tusgsal (companyia que explota aquestes línies) que "va defensar la disposició d'aquest nova línia tot emmarcant-la en l'exigència de «complementar les necessitats de l'usuari», sobretot ara que s'espera que l'allargament de l'L2 cap al centre de Badalona faci augmentar el nombre de passatgers amb destinació «a un centre extraordinari d'atracció de persones» com és l'hospital Germans Trias i Pujol" podem suposar que l'origen de la línia estarà pròxim a la nova parada de metro, i (quina casualitat!) resulta que al tocar hi ha una parada de la línia B-26 !! Com les coses es fan més clares veient-les, us adjunto un petit plànol de tot plegat.

Plànol Bus Can Ruti

Arribats a aquest punt, us voldria informar que segons Google Maps el trajecte de la B-26 marcat en el plànol mesura 4,34 km. També us voldria dir que entre la nova parada de metro de la L-2 (el punt vermell del plànol) i l'anterior (Pep Ventura, marcat amb el punt blau) hi ha una distància de 876 metres. Considerant que aquesta parada anterior es va inaugurar l'any 1985, tres anys després de que ho fes l'hospital de Can Ruti (que es va inaugurar l'any 1982)... perquè no es va planejar fer aleshores (o en algun dels 25 posteriors anys) aquest servei d'autobús llançadora que es farà ara, atès que 826 metres de recorregut urbà no sembla gaire distància com per augmentar les complexitats tècniques d'una línia d'autobús?

O és que ens volen fer creure que aquests 826 metres més de via de metro farà augmentar molt el flux de passatges cap a l'hospital ? Perquè, realment, l'hospital, de moment, no ha inaugurat serveis nous que no tingués, per exemple, fa un any, i, per tant, el seu flux d'usuaris ha de ser, si fa o no fa, el mateix. Ha calgut que passessin 25 anys *i que el metro arribés al centre de la ciutat* per aconseguir millores de forma clara en el transport públic que va a Can Ruti. I la gent dels barris tenim la mosca darrera l'orella de què ha pesat més això "del centre" que no pas els 25 anys.



Nota Personal : Per cert, trobo força insultant que hom ho vulgui justificar amb els 826 metres més de metro !!.


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

6 comentaris:

tobuushi ha dit...

Amic Carquinyol ( to condescendent ) tu potser ets d'aquells ingenus que es creu que la distància més curta entre dos punts és la línia recta.
Greu error, com es nota que no has estudiat física quàntica a l'ajuntament de Badalona, si no sabries que doblegant el mapa el temps i l'espai es redueix. I si tens la sort de trobar un forat de cuc molt millor, francament m'esperava més d'un fan d'Stargate. ;)
Per cert quan j era petit vaig estudiar un curs a les escoles de Can Ruti, havien d'anar en autobusos vells i atrotinats del "lladregot"( segons els meus pares ) del Ravigo, jo tenia la sort que vivia davant mateix de la meva "senyu" i així que parava davant de casa. Però si perdia el bus de l'escola de tornada ja havia begut oli. Feia 3er d'EGB, en aquells temps l'Hospital ja estava a mig construir, s'havien aturat les obres per manca de finançament i les instaŀlacions s'anaven deteriorant soles. No hi havia carretera directe i l'accés era complicat, només s'hi podia arribar des de Canyet passant per Bufalà. Recordo quant van començar les obres de la carretera cap a l'hospital, teníem una casa llogada a la Colònia Sant Jordi on hi passàvem l'estiu, la carretera passaria molt aprop de can Boter, així que la colla de la Colònia hi anàvem a jugar en bicicleta, primer sobre la terra i després, amb una carretera magnifica però que no hi passava ningú, per practicar velocitat. No hagués dit mai que aquell munt de totxos es convertís en un hospital finalment.

sànset i utnoa ha dit...

Aquí hi haurà algú que farà quartos...

*Sànset*

Ull de cuc ha dit...

Carai amb les noves presses... però sí, com diu en Sànset, la pela és la pela... i algú se n'aprofitarà molt i força!

Anònim ha dit...

El que succeeix a Badalona passa a la majoria de ciutats i localitats del país. Es tendeix a engreixar un centre i oblidar tots els barris de l'entorn. Ena quest cas el "més tard que mai" tampoc crec que valgui gaire. 25 anys no són pocs i molta gent ha sofert, de ben segur, força incomoditats.

AhSe ha dit...

Si és tot una tonteria!! L'atracció de l'hospital, com que no! I els contes de fades, què?

Carquinyol ha dit...

isaac: jo és que sóc un beneitó, imagina que crec en la democràcia i tot (en la pura, no en això que ens estan venent ara mateix).. ara bé,... em costa molt creure que a l'Ajuntament de Badalona sàpiguen que és l'Stargate !!! :D

sànset: això segur !

ull de cuc: unes presses sospitoses..

albert: Realment alguna cosa podrien haver fet en 25 anys...

ahse: els contes de fades ja els poso jo !!! xD

Publica un comentari a l'entrada