dijous, 11 de desembre del 2014

Llistes

(Encetem un micaco de llistes…)

Com si als independentistes catalans ens faltessin motius per dividir-nos, aquestes darreres setmanes hem trobat un de nou: La forma en que ens hem de presentar a les futures eleccions autonòmiques-plebiscitàries. Com ho fem, en una única llista que ens agrupi a tots o en llistes separades ? Segur que heu llegit mil i un articles, opinions, piulades i entrades de blogs al respecte. Bé, ara a mi m'agradaria explicar el meu punt de vista.

Jo penso que la llista única és la millor opció, i ho raonaré utilitzant dos arguments que sovint s'han utilitzat en aquest debat: imatge exterior i indecisos.

Un procés d'independència té dos moments claus: el moment de la proclamació i el moment en que els altres estats et reconeixen com a tal. Sense cap dels dos es pot considerar que la proclamació ha fet fallida. En el nostre cas, l'aspecte exterior és particularment important perquè "el nostre estat d'origen" (o sigui, Espanya) es mostrarà molt contrari a tot el procés i mirarà de posar-hi entrebancs allà on pugui. Per això és tan important cuidar l'aspecte exterior. I una de les millors maneres de cuidar-lo és mostrant un bloc compacte de totes les capes socials i sensibilitats polítiques que recolzen la independència.

Perquè? Doncs perquè aquesta unitat demostraria una cosa que els agrada molt als mercats: estabilitat. Un bloc compacte demostraria que, abans de néixer, el futur Estat Català ja té estabilitat social. Aquesta estabilitat social tranquilitza als mercats, i el que tranquilitza als mercats tranquilitza als estats. Poder assegurar als altres estats que el nou estat serà un punt d'estabilitat al sud d'Europa seria una carta molt bona de cara l'exterior, i la millor forma de presentar-ho seria fent una llista conjunta.

I ara parlem dels indecisos: una de les raons argumentades per tenir llistes separades és per atreure als indecissos cap a les posicions independentistes, ja que segons qui sigui el 'cap de cartell' hi ha gent que pot triar, o no, la independència.

A mi em perdonareu però jo això no ho acabo de veure clar. Em costa molt imaginar quelcom que trii la independència si aquesta va de la mà d'en Junqueras en solitari però no si fan equip en Junqueras i en Mas. Més que res perquè, tot i ser un irreductible d'esquerres, en cas de no ser independent continuràs sota un Gobierno Español on les dretes tenen moltes més possibilitats de manar que no pas a una Catalunya independent. És del tot il·lògic! El "vull un estat nou si és d'esquerres(dretes) però no en cas contrari" no té cap mena de sentit. Un estat no és de dretes o és d'esquerres, ho serà en tot cas el seu govern en un moment determinat.

Una declaració d'independència (almenys una com cal) ha de ser un acte transversal i apolític. I el nou estat que s'ha de bastir a partir d'ella ha de ser prou flèxible per encabir a tots als ciudatans. Una vegada fet això, el color polític ja es decidirà en les primeres eleccions parlamentàries del nou estat i serà de nou el poble qui ho decidirà.

El que s'ha de fer, en tot cas, és informar bé als indecisos de què comporta tenir un estat nou, i que siguin ells els que decideixin. Però amagar-ho darrere d'unes sigles de partit o d'una foto d'un líder jo ho trobo un frau. No estem decidint això, estem decidint una cosa que va molt més enllà.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja vaig donar-te la raó a cal Xexu i ho torno a fer aquí.

Sergi ha dit...

Per fi alguns arguments a favor de la llista única, i no només el 'vota'ns i no te'n penediràs'. Són uns arguments que no comparteixo, però almenys estan ben raonats, i això ja és més del que fa la majoria. No em voldria allargar perquè no et convenceré ni em convenceràs, però et deixo alguns punts de vista diferents per ampliar el ventall. Segueixo pensant que a Europa no li importa massa el com, sinó el què. A tu et va deixar intranquil que Eslovènia i Lituània presentessin llistes separades amb un paraigües en comú quan van votar per la independència? Esfereïdor, oi? Ah, que no te'n vas assabentar? Jo tampoc. I tot i així, avui en dia són independents. Els mercats no crec que s'intranquil·litzin per aquest fet. Catalunya és molt més plural. Pensa que prop d'un 50 % de la població és contrària a la independència, i dintre d'aquests, n'hi ha per diferents motius també. Això és diversitat, pluralitat, i realment un poti-poti difícil de combinar. Hi ha els indepes, els més indepes, els que es fan els indepes, els que no s'aclareixen, els franquistes, els populistes, els ultradretans tímids i després el PSC. Cada partit té la seva clientela, som un poble divers. Com ho decidim això? Votant. Hi ha tres partits pro-independència? Doncs si surten més votats aquests que els que estan en contra: independència. I ja es tranquil·litzarà tothom quan s'imposi la democràcia. Ah, i ningú parla de partits, per cert. Són llistes separades, que poden ser coalicions puntuals entre formacions i inclusió d'independents que puguin fer més atractiu el procés a quanta més gent millor. I això ens porta als indecisos.

Segueixes pensant només en tu i els que són com tu, és a dir, per exemple, jo. Collons, indepe de tota la vida, si em donen a triar independència liderada pel PP o quedar-me a espanya, voto PP, que sóc un hooligan. I tant noi, tu em poses una llista única indepe i jo te la voto, encara que no hi cregui en absolut. Aquests, els que tenim com a primera prioritat la independència, i després tota la resta, ens és igual el que ens donis a votar, independència o mort. Però saps, aquests som el mateix puto 20% de tota la puta vida. Molts dels indepes d'ara no tenen com a primera prioritat la independència, atenció a la dada: no tothom pensa com tu. Sí, alguns són d'esquerres, i després pensen que potser una Catalunya independent aniria millor que Espanya, però són bàsicament d'esquerres, i no votaran Mas. Altres són d'esquerres i a més volen un país net i sense corrupció Després es preocupen pel terrorisme i el cargol poma. I en cinquè lloc han sentit a dir que la independència mola, i potser votarien sí, però si algú els promet que tindrem un país d'esquerres, net de corrupció,de terroristes i de cargols poma. No votaran a Mas, ni a Mas, ni a la CUP, però qui sap si votarien ERC. Bé, exagero amb casos extrems perquè vegis que hi ha de tot. Si la teva primera prioritat no és la independència, consideres altres coses, i més val que et parlin d'elles a les eleccions. I si te'n parlen dos que van junts en una llista, i els dos tenen visions oposades del problema que et preocupa, potser et quedaràs amb Podemos. No pensis en els convençuts, pensa en la gent que no té la independència com a primera prioritat, pensa, i tu mateix ho dius, que no tots els indepes som iguals. Com els hem de donar el mateix per tots, amb un tot o res? Et quedes la llista, o et quedes a Espanya. Si la llista no em convenç... Rajoy diu que ja estem sortint de la crisi...

I fins aquí la meva resposta als teus arguments, que com hauràs vist, finalment ha estat extensa. No tinc paraula ni tinc res.

Publica un comentari a l'entrada