divendres, 31 d’octubre del 2014

Fantasmes marins

(Encetem un micaco fantasmagòric…)

Des de fa temps podem observar sobretot en les botigues els símbols típics de la festa anglosaxona de Halloween que es celebra la nit del 31 d'octubre. Aquesta festa, amb un altre nom evidentment, no ens és pas estranya als Països Catalans, tot i que si pels anglosaxons es centra en una nit en la nostra tradició s'allarga fins la nit del 1 al 2 de novembre, Nit de Difunts. I si ells tenen moltes llegendes al seu voltant, nosaltres també en tenim un bon grapat !

I unes quantes d'elles estan ambientades en el món de la mar. Així, una de les tradicions assegura que la nit del Dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia de Difunts (2 de novembre) navega un sinistre vaixell amb veles negres tripulat per tots els mariners que han mort durant l'any al mar. Tots es situen al lloc que els pertoca segons el seu ofici, i si n'hi ha molts fan torns.

Vaixell de les ànimes

Altres tradicions asseguren que aquesta 'barca de les ànimes' comença a navegar la nit de Tots Sants (nit del 31 d'octubre) i navega fins la nit del dia 2, que es veu sempre a l'horitzó mig confosa entre núvols i el patró que la comanda fa sonar un corn marí que ressona per tota la mar.

Asseguraven els vells mariners de la Barceloneta que les ànimes dels ofegats feien una processó tètrica i silenciosa per damunt de les aigües, processó que, a l'igual que el vaixell del que acabem de parlar, es veia difuminada a l'horitzó marítim entre boirines.

I per acabar, explicar que s'assegura que la nit de Tots Sants la mar desprèn una fosforescència que sembla que l'aigua flamegi. Segons la tradició és per culpa de les flames de la part submarina de l'infern, on van a parar totes les ànimes dels pecadors que moren ofegats.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

4 comentaris:

Josep ha dit...

A la plaça de Sants s'hi farà la Nit de les Bruixes.
L'oratge convida, oi?

Anònim ha dit...

Mentre no surtin del mar i em deixin tranquil a mi...

Laia ha dit...

Acabo de descobrir que al dia 2 se li diu Dia de Difunts! Fins ara creia que el dia de Tots Sants i el dia de Difunts era el mateix, el dia 1, però que la gent li deia de manera diferent.

Jo com en Pons, mentre em deixin tranquil·la a mi... Ah, i genial la capçalera de panellets! Ets tot un artista!

Carquinyol ha dit...

Josep: Si que convidava, sí... ara ja no tant !! ;)

Pons : A mi de moment m'han deixat tranqil, però clar, jo no tinc el teu sex-apple !! :P

Laia : Veus, ja saps alguna cosa més !! (jo també em liava molt tot i que a casa meva és deia des de sempre!) Gràcies per les floretes de la capçalera !

Publica un comentari a l'entrada