dijous, 19 de juny del 2014

Corona, socarrats i bombes

(Encetem un micaco d'efemèrides…)

Avui 19 de juny si tot va segons l’anunciat i no passa res d’inesperat Madrid veurà com es corona un nou Rey de Castilla de la saga Borbón i de nom Felipe, i jo no puc evitar recordar-me del darrer Rey de Castilla de nom Felipe que va haver, tant pel nom com per la data.

I és que precissament un 19 de juny de 1707 (unes altres fonts diuen que les preparacions ja van començar el dia 17) es va executar l’ordre que va donar Felipe V de Borbón a les seves tropes d’incendiar Xàtiva. I perquè? Deixem que en Felipe V ho expliqui amb les seves paraules …

"L'obstinada rebel·lia amb què fins als termes de la desesperació varen resistir l'entrada de les meues armes els veïns de la ciutat de Xàtiva, per a fer irremissible el crim de la seua perjura infidelitat desatenent la benignitat amb què repetides vegades els vaig flanquejar el perdó, vaig emprar la meua justícia a manar-la arruïnar per a extingir la seua memòria, com es va executar per a càstig de la seua obstinació, i escarment dels que intentessin seguir el seu mateix error."

 

Carrer de Xàtiva

Un no pot sentir una altra cosa que rabia i indignació davant aquestes infàmies. Primer perquè en una guerra un s’ha de defensar amb totes les seves forces, o és que les tropes felipistes disparaven confeti als xativins? I dos perquè sabent de la ‘benignitat’ amb que Felipe va tractar als barcelonins set anys després i com va ‘complir’ tot el que estipulava el Tractat d’Utrech ja van fer bé els xativins de malfiar-se.

Fa uns anys ja vaig tractar aquest tema en un parell d’ocasions i ja vaig explicar com allò no va ser una altra vil·la incendiada més, sinó que va ser l’intent d’esborrar de la historia i de la memòria a la ciutat de Xàtiva, aleshores la segona ciutat del Regne de València, amb una crueltat i obstinació que no la va tornar a veure Europa fins ben entrar el segle XX de mans dels nazis.

De fet avui en dia passejant pels carrers de Xàtiva encara trobem records d’aquella salvatjada, de fet hi ha una ‘Ruta del Foc’ i tot …

Ruta a Xàtiva

Que el següent Rey de Castilla de nom Felipe hagi triat just aquesta data per a la seva coronació no es pot interpretar de cap altra manera que no sigui com un despreci absolut cap als xativins i als habitants del País Valencià en general.

Però no és l’única efemèride relevant d’aquesta data. Hi ha una altra, i no va passar fa centenars d’anys.

Un 19 de juny de 1987 a les 16:12h explotava un cotxe bomba a l’Hipercor de l’Avinguda Meridiana de Barcelona en el pitjor atemptat comés per la banda terrorista ETA que deixava 21 morts i 38 ferits. Què potser no hi ha ningú al Gobierno Español i a la Casa Real que ho sàpiga? Què potser coronarien a un Rey de España un 11 de març ?

Doncs això.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

1 comentari:

Anònim ha dit...

No s'hi han matat gaire, van agafar el primer dia de festa que van trobar

Publica un comentari a l'entrada