dilluns, 17 de maig del 2010

Lluites com una vaca


(Encetem un micaco mono...)Monkey Island Logo

Avui no és contaré res de nou, bàsicament és la típica història: Noi coneix noia, noi vol ser pirata, noia és la governadora de l'illa dels pirates, els pirates estan atemorits per un pirata fantasma, el pirata fantasma segresta la noia, noi vol rescatar a la noia i per això ha d'anar a una mítica i llegendària illa perduda del Carib que ningú va trobar mai i en mig de tot aquest embolic ens trobem amb caníbals amb fruites, naufragues tocats de l'ala, venedors de vaixells de segona mà, bruixotes vudú, un pollastre de goma amb una politja, micos, i, sobretot, moltes i moltes hores de diversió.

Eren els començaments dels 90 i jo estava encantat amb el meu Amiga 500 amb ampliació de memòria a 1 Mb (1 Mb !!!!, ara el meu iMac4000 vegades més) i multi-tasca real que era capaç de formatjar un disquet (disquets!) de 3'5 mentre reproduïa música, cosa impensable pels PCs de l'època. Un bon dia van arribar a les meves mans 4 o 5 disquets (no recordo el número exacte) amb l'última aventura gràfica de la companyia Lucasfilm Games. No era pas un gènere nou, la companyia Sierra havia tret varis jocs d'aquest estil(els Larry, Space Quest, King Quest, Police Quest...) i la mateixa Lucasfilm havia fet uns quants. Justament va ser un d'aquests darrers (Indiana Jones and the Last Crusade) el que em va enganxar a aquest tipus de jocs, així que estava esperant amb candaletes aquesta nova aventura, ambientada en un surrealista i màgic món de pirates caribencs. L'èxit del joc va fer que aparegués la segona part (que ocupava 11 disquets en la versió Amiga!!) , després una tercera (un xic diferent) i una quarta (força més fluixa).

Monkey Island

El protagonista respon a nom de Guybrush Threepwood i des del primer moment es presenta "Soy Guybrush Threepwood... ¡Y quiero ser un pirata!". La protagonista és la governadora Elaine Marley, que sovint presenta la audàcia, decisió i claredat d'idees que, sovint, no té en Guybrush. I el tercer protagonista és, com no, el dolent de torn el pirata fantasma LeChuck (que a la part dos és pirata-zombie i a la tres pirata-dimoni-de-foc). A més d'aquests personatges principals hi havia una multitud de personatges secundaris com ara la bruixota vudú, Stan el venedor, els caníbals o la calavera Murray que vol dominar el món. Però si hi ha un nom important en aquest joc és, sens dubte, en Ron Gilbert, creador de la primera i de la segona part, les més divertides de totes les fetes. En Ron va admetre que s'havia inspirat en l'atracció de Pirates del Càrib dels parcs d'atraccions de Disney i que quan va veure la segona part de la saga de pel·lícules "Pirates del Càrib" tenia la sensació d'haver vist una pel·lícula sobre el seu joc.

Estic segur que si demaneu a qualsevol que hagi jugat a la primera i a la segona part que destaquessin algun aspecte del joc, molts contestarien el següent: a la segona part el ball dels esquelets i a la primera la lluita d'espases, lluita dialèctica molt original en que es guanyava quan es donava la rèplica a l'insult que et deixava anar l'oponent i on la llista d'insults i rèpliques va ser escrita per en Orson Scott Card, famós escritor de ciencia-ficció i que ens va deixar famoses frases com ara "tú peleas como una vaca". Pels geeks i frikis en general el joc era tota una delicia, ja que sovint feia referència a altres sagues de Lucas Film (com ara Indiana Jones) ja que en Guybrush i altrespersonatges de tant en tant deixen anar frases com ara "Ésta SÍ es la copa de un carpintero" o "Vaya, la X marca el lugar" o "Examina tus sentimientos, SABES que es cierto." fent referència a Star Wars.

I és que una de les millors coses que té aquesta saga de jocs són els seus diàlegs :


Lechuck: Guybrush Threepwood. Por fin te encuentro.
Lechuck: He buscado por todas las islas.
Lechuck: He navegado por todos los mares.
Lechuck: Y ya eres mío. Lechuck: ¿Ahora qué me dices?
Guybrush: Hubiese sido más fácil si me hubieras dejado tu dirección.

LeChuck: Navega conmigo y te convertiré en Reina de la Muerte.
Elaine: No, no puedo; tengo que lavarme el pelo.

Lechuck: Y tengo una pequeña sorpresa para ti.
Guybrush: Me imagino que no será un juego de Nintendo...

Actualment podeu gaudir dels tres primers jocs de la saga (i de molts altres de similars ) gràcies al projecte ScummVM que facililta un programa que reprodueix en diferents plataformes el sistema en que es van escriure (com ja vaig comentar anteriorment, jo vaig provar la versió per a Windows Mobile i funciona molt i molt bé). A més no fa gaire Lucas Arts (antiga Lucas Film) va treure una versió especial del primer dels jocs amb gràfics millorats i pròximament llançarà el corresponent a la segona part. A més, ha atorgat a una altra companyia fer una mena de cinquena part que es coneix com a Tales of Monkey Island (i que encara no he provat).

Monkey Island SE

Així que si us agrada resoldre trencaclosques no els us podeu deixar perdre. I no us estranyeu si al cap de poc temps utilitzeu frases com ara "Mira detrás de ti, ¡un mono con tres cabezas!" o "Es la segunda cabeza de mono más grande que he visto" ... són efectes secundaris !!



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

6 comentaris:

Sergi ha dit...

Gran Monkey Island, gran... en aquells temps jo no tenia ordinador, a casa els va costar, però n'estava al cas i havia jugat en altres llocs i posteriorment. Els diàlegs eren espectaculars, era tot surrealista i aquí estava la gràcia. Guybrush, que gran el tio. I la lluita d'espases és un dels millors invents de la història dels jocs. Encara que no siguis tan geek, segur que, per força, coneixes l'insult del qual era rèplica aquesta que dius: 'luchas como un granjero'!!!

Rita ha dit...

Uff... No conec cap joc ni mai hi he jugat o sigui que aquest apunt per a mi és com si m'hagués connectat amb la Xina! hehehe

Anònim ha dit...

Doncs jo... m'havia enganxat als jocs en mod text i sento dir-te que, gracies a la gracia dels texts, als grafics no n'he arribat mai. :-P

AhSe_anonima ha dit...

P.S.

Et recomano fer una ullada als llibres llistats dins la primera pestanya del bloc del pons

Carquinyol ha dit...

xexu: realment gran !

rita: doncs aquests segur que t'agradarien !

ahse/anònim: el mateix que a rita, aquests estan molt i molt bé !

nimue ha dit...

jeje! això d'utilitzar les frases en la vida diària... jeje, com a jugadora de rol habitual sé de què parles! :))

Publica un comentari a l'entrada