dilluns, 1 de desembre del 2008

Una tocada de bosses


(Encetem un micaco pseudoverd...)Borses

Aquest proper gener els reis ens portaran un regal de la mà dels senyors d'ICV: una nova llei que obligarà als comerços a cobrar als seus clients les bosses de plàstic. L'objectiu d'aquesta mesura és reduir el volum de residus, particularment el produït per aquests elements, elements que triguen molt a desaparèixer del medi ambient i que podem fer molt mal en l'ambient marí. I tot i que ja s'han encarregat de repetir-nos que aquesta mesura no és gens estranya en altres països del món, jo no puc evitar de pensar que no servirà de res.

I no és que dubti pas de la perillositat de les borses de plàstic del medi, sé prou bé que són particularment perilloses. I és per això que encara entenc menys aquestes "mitges mesures" que es gasten els que governen: si són tan dolentes que les prohibeixin del tot. És com en el cas del tabac, si és tan dolent que el prohibeixin del tot i es deixin de romanços, o amb la velocitat dels cotxes, si no volen que la gent corri, que prohibeixin fer cotxes que superin en molt el límit de velocitat establert. Tota la resta de mesures l'únic que faran es acontentar en major o menor mesures els diferents col·lectius afectats, però no acabaran amb el problema. De fet, els socis menys xaxiguais del govern ja preveuen que aquesta llei portarà més problemes que solucions i no han trigat gaire en desmarcar-se d´ella.

Amb aquesta mesura de les borses passa això., O és que potser les borses són la única font de residus? Per a quan una llei que reguli com han de ser els envoltoris i els envasos dels productes per a fer-los respectuosos amb el medi ambient? Per exemple... perquè a la zona de carns i embotits trobem cada vegada més safates de plàstic i porespan ? Perquè no prohibir això i fer que aquests productes fossin exclusivament servits per dependents i embolicats en paper (i així de pas es crearien llocs de treball). Perquè amb les fruites i verdures passa cada vegada més el mateix amb això de les safates de plàstic i porespan? Perquè els líquids i els iogurts van majoritàriament en envasos de plàstic i no de vidre, més fàcilment reciclable?

Però sobretot... és només una sensació meva o aquestes lleis es fan sempre carregant el pes de la reforma sobre els consumidors finals? Perquè no es fan normes que afectin més directament als productors (com una regulació dels materials utilitzables als envasos)? Llegint la descripció que feien a El Periódico de com funcionarà la norma, sembla clar que serem els consumidors els que pagarem tot això. Diuen que "Els comerços hauran de cobrar per les bosses o bé descomptar-ne el cost en la factura de la compra, en el cas que el client renunciï a utilitzar-ne". Analitzem-ho. Si volen borses, ens les cobren, però si no les volen ens les descompten. Aquest raonament em fa pensar que si demanem les borses... en les cobren dues vegades!! Perquè sinó ens les hauríem de descomptar sinó les volen? perquè ja ens les cobren per defecte, és clar... cosa que ja passa avui dia, o és que algú es pensa que "ens les regalen"? I molt em temo que això dels descomptes durarà el mateix temps que van durar els "no arrodoniments" amb l'euro.

Curioses mesures aquestes que a més de que no resoldran el problema carreguen la seva solució a les classes populars... és aquesta la política d'esquerres? On va quedar allò de fotre canya als sectors poderosos?

Nota Televisiva : Divendres nit passat, a Tele 5 entrevista al ex-alcalde de Marbella aquell, a Antena 3 "l'home embarassat", a Intereconomia un relat que semblava que l'Esperanza Aguirre havia protagonitzat "Die Hard"... no és estrany que canviant canviant el meu TDT es quedés bloquejat a un canal on anunciaven el que jo creia que era una cosa desconeguda anomenada "borrachina" i que en realitat eren "bolas chinas"...

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

Fonts

10 comentaris:

Sergi ha dit...

La veritat és que sempre paguem els mateixos, els que no tenim diners. No s'apliquen mesures d'arrel, o s'apliquen molt menys, perquè els diners manen, i als que tenen diners no els pots dir que en guanyin menys per fer servir coses més reciclables. És més, ni tant sols els pots dir que reciclin! Això sí, a nosaltres ens venen que hem de ser justos i solidaris, i reciclar per un món millor. Que mirin la quantitat de residus generada per la població i la que generen les grans empreses. Segur que sortim perdent.

Tant bé com van les bosses del súper per reutilitzar-les per altres coses...

Anònim ha dit...

Quan vaig viure a França vaig ser testimoni del canvi de bosses de plàstic per bosses reutilitzables. L'estratègia fou la següent.

1.- Gravar el preu de les bosses de plàstic tradicionals en 3 cèntims.
2.- Permetre comprar bosses reutilitzables a 5 cèntims. (evidentment si portaves la teva bossa de casa no pagaves res).
3.- Quan tothom s'hi havia acostumat, al cap de menys de 6 mesos. Directament. Prohibició de bosses de plàstic.

Tot fet. Funcionament perfecte.

Per cert, algú sap on podria comprar una bossa reutilitzable a BCN?

Txarli ha dit...

Jo fa un any que visc a França i el primer dia que vaig anar al "super" vaig comprar un parell de bosses reutilitzables...i fins avui les estic utilitzant. No suposa cap trauma agafar els meus dos sacs reutilitzables cada cop que vaig a comprar.
De fet aquest sistema no és nou ja que les nostres àvies ja utilitzaven el cabàs per anar al mercat o el sac per al pà. Em sembla una mesura intel·ligent i encertada que com sempre demostra que anem per darrera d'altres païssos europeus.
Que hi hagin altres sistemes que no siguin sostenibles no vol dir que no puguem arreglar-ne d'altres. Penso que l'objectiu és crear el mínim de deixalles possibles.

Anna ha dit...

A mi no em sembla malament, així ens acostumem a agafar bosses de casa o el carro. El problema és si un dia passes a comprar quatre coses tot tornant de la feina, aleshores no portes bossa a sobre!

Per altre costat també és cert que s'haurien de fer normatives per reduir l'envasat de molts productes. Però una cosa no treu l'altra!

Carquinyol ha dit...

Voldria aclarir que a mi em sembla perfecte que es prohibeixi la utilització de les bosses de plàstic, però és que sembla que quan et diuen que fan quelcom per salvar el planeta em de dir automàticament que si, i la cosa s'ha d'estudiar, i em sembla molt bé anar amb bosses reutilitzables (a les tendres de maletes i motxiles solen vendre) però aquest esforç l'hem de fer tots. Si jo vaig amb la meva bossa reutilitzable i al comerç veig estanteries plenes de porespan i plàstic tinc la sensació que estic fent el babau, mentre jo ajudo a conservar el planeta l'empresa en qüestió l'espatlla 1000 vegades més, i a ella no li diuen res !!

A mi m'escama molt això del "descompte". El normal seria "si vols bosses, les pagues" i ja està. Aquesta fórmula i mecanismes que volen utilitzar a mi no m'acaben de convèncer, em dona la sensació d'una cosa feta amb presses i poc pensada, i aquestes coses no acaben de funcionar mai bé. Malauradament, això no és França i les coses no funcionen com allà.

Les coses beneficioses per la comunitat, com ara aquesta, s'han de saber promocionar. És com els transports públic, s'incideix molt en la seva utilització, però alhora de la veritat fora de la corona metropolitana no són gaire bons. Si vols potenciar una cosa fes-la atractiva, útil i eficient, i si s'ha de fer un esforç, que es vegi que tothom el fa, no els quatre babaus de sempre... que com diuen els castellans "Dios dijo hermanos, pero no primos"

Anònim ha dit...

No fa pas gaire anys es feien servir els sarrons. Eren fets de malla tipus xarxa de pescar i ocupaven molt poc espai. Els podies portar a la bossa (bolso) o a la butxaca. A més, tenien la virtud d'adaptar-se a allò que compraves, és a dir, si hi posaves un kl. de taronges, feien poc embalum. Però si n'hi posaves cinc, el sarró s'adaptava fent-se més gran.
Si en tornessin a fer, seria ideal per al que diu l'Anna.

I és veritat: tothom ens hem acostumat als envasos i bosses de plàstic. Ja comença a ser hora de ser "moderns i sostenibles" com els nostres avis: envasos de vidre, bosses de roba, sarrons, cabassos...I que tornin els drapaires! Ara paguem per reciclar i abans es cobrava!!!

Rita ha dit...

Aquí tot ho fem a mitges sempre: contentar els poderosos i quedar bé da cara a la galeria, ecològica en aquest cas.

Dan ha dit...

Totalment d'acord amb el que dius. Al final el mes senzill és el més pràctic. Ara redescobrirem que el cistell de l'àvia era un gran invent.

ddriver ha dit...

el poble sempre paga

Carquinyol ha dit...

xexu: el que és més interessant és que la gent al final fa el que marquen les empreses, així que seria molt més efectiu atacar l'arrel del problema...

vullunfestuc: malauradament aquí diria que la cosa no anirà així.

txarli: a mi l'objectiu em sembla perfecte, el que no trobo perfecte és que només s'orienti a una part de la societat, i justament la que ha de carregar sempre amb tot.

anna: justament, una cosa no treu l'altre, però ja veuràs tu que per ficar-se amb els poderosos s'ho pensen més...

marga: justament, si es van perdre les costums del temps dels avis, és justament perquè les empreses van canviar la seva forma de fer.

rita: "poderoso caballero es don dinero"...

dan: generalment, els antics aprofitaven molt més les coses que nosaltres,,,

ddriver: exactament

Publica un comentari a l'entrada