dilluns, 14 de març del 2016

El Montjuïc de Badalona

 

(Encetem un micaco badaloní...)

Montjuïc és una de les icones de Barcelona, una muntanya al costat del mar plena de pins, amb restes arqueològiques i que va ser ocupada durant molt temps per militars. Doncs bé, a Badalona també tenim un cas pràcticament igual, i com a Badalona tot és més petit, la muntanya també ho és. S'anomena Turó d'en Caritg i està situada entre els barris de La Salut, Can Claris i Sistrells, al tocar de l'autopista de Mataró i no gaire lluny del mar, tot i no estar a tocar com en el cas del Montjuïc barceloní.

Mapa situació Turó d'en Caritg

Abans del gran creixement que va patir Badalona aquest petit turó (uns 60 m actualment) estava envoltada de camps de conreu i boscos de pins. Un ramal de la Via Augusta passa a prop i es van trobar restes d'una necròpoli paleocristiana. Més tard, es va utilitzar el turó per obtenir argiles per les bòbiles, operacions que van fer desaparèixer les restes arqueològiques.

Detall Parc

L'any 1898 amb motiu de la Guerra Hispanoamericana es van instal·lar unes unitats d'artilleria al turó per defensar-se d'un possible atac naval, no es van arribar a utilitzar però si que ho van fer durant la Guerra Civil Espanyola. Els militars s'hi van estar gairebé fins poc abans de l'any 1990 quan es va inaugurar el Parc del Turó Caritg que hi ha avui en dia. Encara avui podem trobar les restes dels búnquers on es situaven els canons.

Restes de búnquers Restes de búnquers

El Parc actual combina una petita part forestal, amb camins i terrasses amb bancs per descansar o per a que juguin els nens. Ofereix vistes al mar i a la ciutat entre els pins, i una bona panoràmica sobretot de Barcelona, ja que bona part del nord Badalona queda amagada per l'orografia i la vegetació del turó. També es pot veure molt bé tota la Serralada de Marina.

Vistes al litoral

Lamentablement el parc ofereix un pobre estat de conservació, amb elements i escales trencades, brutícia i pintades. Seria molt fàcil dir que tot això és culpa de l'Ajuntament (de l'actual i dels anteriors), i tot i que potser si que caldria que des del consistori es dediquessin més esforços no és menys cert que la manca de civisme d'una part dels seus usuaris també té bona part de culpa, cosa que no deixa de ser curiosa saben que al capdamunt del turó està situada la comissaria de la Guàrdia Urbana de la ciutat.

Detall escales Vistes a la ciutat

Segurament amb un replantejament i obres de millora Badalona recuperaria per a la seva zona sud un magnífic parc que podria ser el contrapès al meravellós parc de de Can Solei de la seva zona nord.

 

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

1 comentari:

Sergi ha dit...

Ja saps que perquè això sigui possible s'hi ha de posar diners i ganes. I aquestes grans obres que només reverteixen en qualitat de vida de la ciutadania, però que no rendeixen un rendiment per les arques de l'Ajuntament no agraden gaire als que manen. I això que els que manen ara allà no són com els que manaven abans...

Publica un comentari a l'entrada