dijous, 25 de juny del 2009

2010


(Encetem un micaco futur...)Futur

L'altre dia, mentre treballava, em vaig quedar parat durant uns moments fent una cosa d'aquelles més banals: escriure una data. Era una data que correspondria a l'any vinent, el 2010. Veure aquella data sobre el paper em va teletransportar mentalment uns quants anys al passat, en aquells en que aquesta data es veia com una cosa llunyana i futurista, anys en que sovint es representava aquests temps futurs com un món molt tecnològic i, sovint, sotmès a una fèrria dictadura que utilitzava tota aquesta tecnologia per a realitzar un control (a vegades directe, a vegades indirecte) molt estricte de la societat.

Així que et pares a pensar un moment i ... de veritat estem lluny d'aquest estereotip? Bé, de fet, des de que va començar la "guerra contra el terrorisme" els controls sobre la mobilitat i la privadesa de la població civil van augmentar espectacularment. La xarxa de xarxes que és internet tampoc s'ha escapat d'aquesta voluntat de control i s'han utilitzat sovint justificacions com ara el de "protegir els drets d'autor" per voler intervenir tot allò que circula per la xarxa.

No cal mirar gaire lluny per veure que això ja anava a passar a part del nostre país, en concret a la Catalunya Nord amb la Llei Hadopi, que permetia al Govern Francès intervenir les comunicacions i deixar sense internet a qui vulgués sota el pretexte de haver infringit drets d'autor... això sí, obligant-lo a pagar les quotes de connexió durant el temps en que està desconnectat, per a que no es queixessin les teleoperadores, fort eh?. Tot això sense que hagi cap mandat judicial pel mig (evidentment) i anant en contra de les normes europees, ja que fa poc el Parlament Europeu va rebutjar que es pogués tallar l'accés a internet a cap ciutadà sense que un jutge ho decretés. Per sort, sembla ser que encara certa coherència i decència al món, ja que el Constitucional francès va tombar aquesta llei puix considera que l'odre de desconnexió només la pot emetre un jutge.

I és que allò que ens hem acostumat a veure que fan governs poc democràtics com el de la Xina, que vol treure els ordinadors censurats de fàbrica o el de Birmània es va estenent, poc a poc, cap a les "democràcies occidentals". De fet, hi ha governs, com el de la Gran Bretanya, que volen implementar mecanismes per a controlar tots els correus electrònics, trucades telefòniques i visites a webs, en un control digne del Gran Germà. No és un cas aillat, puix Alemanya a aprovat mesures per a controlar la xarxa. Inicialment volen bloquejar determinades pàgines sospitoses de distribuir pornografia infantil, però al cap de poca estona ja han aparegut peticions per a bloquejar "jocs violents" com el Counterstrike... i, una vegada encetat el meló, veure'm quan triguen a bloquejar també qualsevol cosa que amenaci els drets d'autor o vagi vosté a saber. Però el que més em fa esgarrifar es pensar en el conglomerat d'interessos polítics i econòmics que cerquen aquest control per a llur benefici i com, utiltizant qualsevol subterfugi, s'adopten mesures polítiques per a fer-ho sovint en contra dels interessos del poble en general, o sigui, just aquells que els van votar, demostrant que el "demos" cada dia és més petit, esclafat per la voluntat de la "cràcia".

Però la cosa ja va més enllà, no només volen controlar, sinó que volen influir, seguint aquella vella màxima que diu "et deixen votar, però et diuen què has de votar". Mirem el cas dels "mitjans de comunicació". Penseu un moment sobre ells... que diríeu que impera més avui dia: mitjans de comunicació que t'ofereixen la realitat i les coses tal com són i com han passat o mitjans de comunicació que les mostren segons l'angle que interessa al grup al qual pertanyen. De què hi ha més, de "mitjans de comunicació" o de "creadors d'opinió" ? I les forces de seguretat? Són forces de seguretat que velen perquè es respectin les lleis per igual i per garantir la seguretat de tots els ciutadans o són forces de repressió que es dediquen a fer respectar més les lleis a unes determinades capes socials i que reprimeixen les protestes que hi han contra el sistema, protestes desacreditades des dels "creadors d'opinió" ? Potser tot això que escric és una mica paranoic, no ho nego, però quan miro al voltant no deixo de veure senyals de que, cada vegada més, les coses van per ací.

Internet se'ls va escapar de les mans i ens va permetre a persones particulars (com vosaltres o com jo) fer escoltar la nostra veu arreu del món i compartir tot allò que volguéssim. Sembla ser que a certs sectors això no li acaba d'agradar. Potser això ens pot ajudar a que obrim els ells i ens realitzem una pregunta que fa certa por : "En quin moment ens van robar la democràcia?"



Nota Sant Joanera: La revetlla va anar tal i com estava planejada... en un tranquil·let racó de la platja (fins a les 23:00 hores) vam muntar la paradeta, amb fanalet i coca de llardons, bany a les 00:00h, caminada de retorn cap a casa i a l'arribar una bona copa de cava. Us deixo un parell de fotografies aquí sota...


Fanalet a la platja

Barcelona durant la revetlla

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

7 comentaris:

Ra ha dit...

Molt bones lesd fotos, transmeten tranquil·litat en una nit que no destaca per ser precisament tranquil·la...

Sergi ha dit...

És ben cert que internet s'ha escapat de tot control fins ara. La gent l'ha adoptat com un mitjà d'expressió i de llibertat, com l'eina més útil perquè hi pots trobar qualsevol informació, fins el punt de pensar que si no hi trobem alguna cosa, és que no existeix. Però aquesta és una arma de doble tall, és clar, si veten coses a la xarxa, la informació no arriba, i és clar, no existeix. Voldria creure que la xarxa de xarxes és ara massa gran com per aturar totes les vies, però no s'ha de subestimar el poder del gran germà, sobretot quan pot ser un punt estratègic de repressió, com si d'una guerra es tractés.

kika ha dit...

quina enveja les fotos de la revetlla! que bé que us ho devieu passar.

el problema és que és tan fàcil posar informació a l'abast de tothom a la xarxa, que qualsevol hi pot posar qualsevol cosa. no sé que pot acabar passant però en principi sembla que a l'abaratir els costos de la manìpulació d'informació, la fa més democràtica, i això no és necessàriamnet bo.

Rita ha dit...

Quina envegeta la revetlla... :-) Unes fotos precioses!

Pel que fa a la xarxa, ja ho heu dit tots: els poders són tan poderosos... Esperem que hi hagi hackers que els impedeixin fer segons què...
Bon dia!

nimue ha dit...

Sembla ser que el futur ja està ací. I totes aquelles coses que llegíem a les novel·les de la nostra adolescència i veiem a les pel·lícules ja les tenim al damunt. I més coses que no sabem, segurament. Jo diria que ens falta perspectiva temporal per adonar-nos d'on ens porta tota aquesta revolució tecnològica. Entre la por i l'emoció...

(xulíssimes les fotos, com sempre!)

Anònim ha dit...

AMIC MEU LA LLIBERTAT ES UNA COSA,INTERNET UN ALTRE,EN EL FONS ES EL MILLOR GRAN HERMANO MAI IMAGINAT.I EL MILLOR METODO DE MANIPULACIO.NO CAL FER LLEIS,JA ESTEM CONTROLATS.DEIXEM DE SOMMIAR.
JUGANT AMB BCN.

AhSe ha dit...

Hi estic d'acord. Just because you're paranoid, it doesn't mean they aren't after you!

Publica un comentari a l'entrada