dijous, 29 de setembre del 2011

Una altra punyalada espanyola


(Encetem un micaco traïdor...)

Els catalans hem de tindre als nostres gens alguna seqüència que ens obligui ser sadomasoquistes, perquè sinó això nostre no es pot entendre. Des d'Espanya fa anys, molts anys, masses anys, que es dediquen a posar-nos pals a les rodes i a robar-nos a mans plenes, i nosaltres encara no hem estat capaços de dir prou. Mentre aquí estem discutint si demanem o no una cosa anomenada concert econòmic, o si ens dediquem a veure si ens faran més o menys pel·lícules en català i si el Barça guanya per tres o per cinc gols, en Madrid juguen les seves cartes per cada dia apartar-nos més dels nuclis de poder econòmic del continent i fer que el que tenim vaja a parar al centre de l'Estat.

L'altre dia, i de forma inesperada com sempre passa amb les traïdories, ens vam assabentar del darrer atac del govern espanyol cap a Catalunya ...

Font: Vilaweb

… un atac covard i aberrant, "con nocturnidad y alevosia" que diuen els castellans i totalment fora de lloc si tenim en compte l'estat actual de l'economia a l'Estat Espanyol, perquè deixem ben clar una cosa, la raó d'aquesta elecció ha estat total i únicament política, puix com ja comentava l'altra dia ara mateix la importància del corredor mediterrani i el seu impacte econòmic és tremendament superior a l'alternativa del corredor central. I no sóc jo, un pelagats, només qui ho diu…

Font: Vilaweb

Font: Vilaweb

Què vol dir això del Corredor Central? Una cosa ben fàcil, que una bona part del creixement que generen els ports de la nostra terra (Barcelona, València, Alacant, Tarragona, Sagunt…) no repercutirà en llur desenvolupament sinó que beneficiarà la terra del costat que és per on s'obliga a circular les mercaderies per anar a centreeuropa. Així, un major trànsit als ports de Barcelona o Tarragona el que farà és incrementar el trànsit de mercaderies per Saragossa (el mateix passarà amb els ports de València i Alacant respecte Madrid). O sigui, augmenten la importància econòmica de Madrid i Saragossa de forma artificial obligant a que la infraestructura de transport de mercaderies passi per allà i obtenen els beneficis que genera aquest trànsit deixant-nos com a mers intermediaris quan, en realitat, som la part important de l'equació (o és que els vaixells poden descarregar a Madrid o a Saragossa?) i tenim una posició geoestratègica i un teixit productiu força important que per si sol justifica molt més un corredor mediterrani de mercaderies que no pas un de central.

Així, mentre des de Madrid es dediquen a repetir una vegada i una altra que hem de retallar, que hem d'estalviar i que ens deixem d'alegries, ells es dediquen a tirar els diners a mans plenes sempre i quant sigui en benefici propi. I nosaltres els hi fem cas !!

Penseu un moment… heu sentit darrerament atacs a les "ambaixades catalanes" com forats negres on van a parar els diners negres dels contribuents sense guanyar res a canvi? Us heu parat a pensar perquè ho fan ? El primer que a un li ve al cap és per un motiu bàsicament identitari de símbols de cara l'exterior… temptador, però hi ha més. Penseu que en aquesta vida gairebé tot té a veure amb els diners. Si un empresari estranger vol muntar un negoci a l'Estat Espanyol i va a l'ambaixada… cap a quina zona de l'Estat penseu que miraran d'orientar-lo ? Cap a Catalunya difícilment… En canvi, si la Generalitat té una oficina comercial que tracti directament amb aquesta persona potser que ja s'ho repensi abans d'anar a una altra zona de l'Estat.

En resum, que això de ficar-se amb les 'ambaixades catalanes' no és més que treure's de sobre la competència. I és que segur que entre tots aquests que es queixaven a grits i amargament del diner malgastant en les 'ambaixades catalanes' no trobaràs cap ni un que es queixi dels diners que gasta l'Estat en els Institutos Cervantes repartits per tot el món…. i ja em direu que s'hi guanya amb ells… Per no parlar de la xarxa d'AVE, una màquina de perdre un fotimer de diners de forma continuada que, oh sorpresa, cap polític espanyol critica !!

I és que, en definitiva, Espanya segueix com sempre: incrementant la seva importància de forma artificial centralitzant tot allò que pot en el seu territori per aconseguir prendre la riquesa dels 'territoris conquerits'. No és res estrany, ja ho fan amb l'aeroport de Barajas i els hi surt prou bé, perquè no fer-ho també amb tot els demés? Per a ells és un joc rodó, guanyen diners i fan que els altres cada dia pintin menys.

La pregunta és: seguirem deixant-los fer o ens plantarem d'una punyetera vegada ?



Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

dimecres, 28 de setembre del 2011

Albionalades


(Encetem un micaco d'intel·ligència britànica)…


Badalona era una ciutat que gairebé no sortia mai a les notícies, com a molt esmentada en alguna notícia referent a la Penya o en algun trist succés. Fa uns mesos, però, això va canviar. La combinació de ser una de les ciutat més grans del Principat amb un batlle del PP i el fet que aquest mateix batlle li agradi més una càmera de televisió que al sr. Duran una cartera de ministre espanyol fa que cada dos per tres trobem a Badalona als telenotícies: uns per fer publicitat de què bé que ho fa elPP a una ciutat catalana, altres per demostrar que malament que ho fa el PP a una ciutat catalana i altres, simplement, per a fer constància del que passa a la meva pobre i maltractada ciutat.

Per a ser justos s'ha de dir que al sr. Albiol se li ha reconèixer el mèrit d'haver parlar de temes que altres candidats (ves a saber perquè) no n'han parlat mai. Ara bé, aquí acaben els reconeixements… perquè també s'ha de dir que una de les pitjors coses del sr. Albiol és 'com' ha parlat d'aquests temes i, sobretot, les solucions que ha proposat.

Per veure quines són aquestes solucions res millor que un exemple. Sembla ser que al barri de la Salut (a la Salut Alta per a ser exactes) un grup de veïns es queixava que hi havia un lloc amb bancs on per la nit es reunien individus que feien soroll i ocasionaven molèsties en general. Doncs bé, la solució de la batllia del sr. Albiol ha estat ràpida: treure els bancs.

Notícia El ûnt Avui

I penso jo… el que s'hauria de fer no és justament evitar aquelles actituds incíviques perseguint i castigant a aquells que les fan en comptes d'utilitzar mètodes que fan pagar justos per pecadors? Puix sembla que, almenys a Badalona, això no és porta, ja que cal dir que nombrosos veïns estan d'allò més contents amb aquesta solució fent realitat allò que penso des de fa temps, que a la meva ciutat ases volants no veurem gaires, però d'ases votants n'hi ha a dojo.

Em fa por pensar què pot arribar a passar si pels despatxos de la Plaça de la Vila se'ls arrela aquesta forma d'arreglar els problemes… Papereres fetes malbé? solució: treure totes les papereres! Gent que entra sense pagar al metro? Tanquem el metro ! Pintades a les parets? Traiem totes les parets! Papers i brutícia pel terra? Traiem el terra ! …

Per acabar-ho d'adobar, l'assumpte dels bancs no va acabar aquí. Sembla que ser que hom a la batllia va pensar que era una pena tenir ficats en un magatzem una sèrie de bancs sense donar-los ús, així que va els decidir instal·lar al mateix barri però a una zona més comercial… resultat: ara es queixen els comerciants !

Notícia El ûnt Avui

Notícia El ûnt Avui

Jo puc entendre que, segons com s'hagin posat els bancs, els comerciants puguin estar molestos. Ara bé, la part aquesta de "Es recorda, a més, que hi ha una gran oferta de bars i cafeteries on es pot reposar" és de traca i mocador i una frase digne del 'albiolanisme' més pur. De fet, seguint aquest raonament no sé que espera l'ajuntament per treure tots els bancs de la ciutat i multar a tothom que s'assegui al carrer per així revitalitzar l'activitat econòmica de bars i cafeteries !



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

dilluns, 26 de setembre del 2011

Braus, tradicions i autonomia


(Encetem un micaco amb banyes...)

Aquest cap de setmana, de nou, el Principat ha estat al punt de mira de la majoria de televisions i mitjans de comunicació estatals ja que a la plaça de braus de la Monumental es celebrava la darrera cursa de braus abans de l'entrada en vigor de la llei aprovada pel Parlament del Principat que els prohibirà totalment, almenys en el seu format actual.

I com no podia ser d'una altra manera la majoria de missatges la tònica de la majoria d'aquestes notícies s'ha situat entre la crítica més ferotge, la denúncia d'una injustícia i una certa "melancolia cabrejada", tot això acompanyada de la cantorella de que les curses de braus es prohibeixen per motius més polítics que no pas animalistes. Com a mostra, un botó…

Font: Avui

Una de les frases típiques d'aquestes notícies es recordar que els braus han estat una tradició fortament arrelada a la cultura catalana des de fa centenars d'anys. I no els hi falta raó, però el que no recordaven els cronistes és que les tradicions, com els pobles, canvien. Potser també se'ls hauria de recordar que una altra tradició catalana fortament arrelada a la Ciutat Comtal era fer passar el calvari de les passejades 'Bòria Avall' als reus condemnats a ser ajusticiats, com ara els traïdors. I avui en dia, en canvi, na Sánchez Camacho, en Duran, en Montilla o en Rivera poden asseure's tranquil·lament al Parlament del Principat gràcies a que tradicions com aquestes han desaparegut.

Com tampoc semblen recordar els cronistes és que vivim a un 'estado de las autonomias' i que 'autonomia' vol dir precisament 'capacitat de prendre decisions sense intervenció aliena'. O sigui, que complint la legalitat vigent el Parlament del Principat té potestat per decidir el que vulgui, sense haver de justificar les seves decisions. Així les coses perfectament poden decidir prohibir les curses de braus per ser una mostra de l'espanyolisme més ranci, per protegir la dignitat dels animals o perquè la lluna està en quart menguant.

I és que realment ja cansa veure com qualsevol decisió que pren el Parlament del Principat i que no acaba d'encaixar en la mentalitat espanyolista s'ha de justificar per activa i per passiva. I més encara d'haver assistit al patètic espectacle protagonitzat pel sr. Paco Camps modificant a les Corts Valencianes lleis amunt i avall (fins i tot quan no tenia competències sobre el tema) per prohibir la recepció de TV3 a les llars valencianes. Perquè no se li demanaven explicacions aleshores? Perquè no s'han demanat explicacions a perquè la Constitución Española prohibeix taxativament la federació de comunitats autònomes però deixa la porta oberta a que Euskadi i Navarra ho puguin fer?

L'explicació és ben senzilla: els espanyols no acaben d'entendre el que vol dir 'autonomia'. De fet, la gran majoria d'ells ara mateix revocarien l'estat de les autonomies i tornarien a un estat purament centralista (i aprofitant la crisi molts 'opinadors' i uns quants polítics ja defenen aquesta idea públicament). Per a ells, això que diferents territoris puguin tenir legislacions diferents és una mena d'infern per on es comença a 'romper España' i volen tallar de socarrel aquest 'estat federalista' en que, a ulls seus, s'ha convertit l'Estat Espanyol.

La realitat, però és un altre: ni vivim a un estat federal ni tan sols a un estat autonòmic, vivint com a molt a un estat autonòmic-centralistat, on cadascuna de les decisions que pren una comunitat autònoma després pot ser revisada per l'Estat, ja sigui política o judicialment, i tirar-ho enrere si així ho decideixen. I això, els principantins, ho hem viscut en carn pròpia: amb la reforma de l'Estatut, amb la Llei de Vegueries, amb el famós Concert Econòmic i amb la Llengua a l'Escola.

Portem molts anys, masses anys, d'haver de justiciar continuament allò que fem i de resar per a que ens deixin fer allò que volen fer. No va sent ja hora de no dependre d'altres per a poder decidir ?



Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

divendres, 23 de setembre del 2011

La boira de La Mercé


(Encetem un micaco emboirat...)

Demà la ciutat de Barcelona celebrarà la festivitat de la seva actual patrona. Tot i que sembla ser que demà farà un dia inestable però sembla que sense gaire pluja, els dies de la Mercé solen ser dies grisos, boirosos i plujosos. Segons la tradició mes coneguda això és així a causa de les llàgrimes de la antiga patrona de la ciutat, Santa Eulàlia, però potser hi ha una altra explicació…

Basílica de la Mercé

Per explicar-ho, cal saber que l'Orde dels Mercedaris o l'Orde de la Mercè és un orde religiós fundat a Barcelona al segle XIII amb l'objectiu de redimir els cristians captius dels musulmans. Explica la tradició que els moros tenien molta antipatia vers els mercedaris puix els combatien i se'ls emportaven els esclaus, així que un bon dia van decidir infringir un cop definitiu als seus adversaris atacant el cap i casal de l'ordre, que era el Convent de la Mercé a Barcelona.

I va passar que a primeres hores del matí d'un dia que es va llevar radiant i assolejat sobre la Ciutat Comtal els barcelonins van poder observar com una potentíssima esquadra mora es va presentar davant les muralles marítimes de la ciutat amb la intenció de sembrar la mort i la destrucció. Els mercedaris, al veure-ho, van treure la imatge de la Mare de Déu de la Mercé a una finestra del convent que donava a la muralla i la van encarar al mar i al moment es va aixecar una boira tan espessa que no es veia res de res a un pam del nas, tan espera era que els moros van haver de fer mans i mànigues per poder maniobrar llurs vaixells sense que topessin els uns amb els altres i van acabant fugint.

Així que qui sap si les boires i les pluges del dia de la Mercè són les llàgrimes de Santa Eulàlia… o l'arma secreta de la Mare de Déu de la Mercé !



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

dimecres, 21 de setembre del 2011

QdV - Trilingüisme a l'Euromed


(Encetem un tri micaco...)

No sé si mai heu estat a la cafeteria de l'Euromed, així que avui us explicaré una de les particularitats de la darrera empresa que té la concessió d'aquest servei. Al vagó cafeteria hom pot trobar repartides per les diferents 'taules' cartes dels preus, cartes que mostren els productes en tres 'idiomes' diferents. Ara bé, si penseu que aquests tres 'idiomes' són anglès, espanyol i català us equivoqueu, ja que els tres idiomes utilitzats són espanyol, català i... valencià :

Carta Preus Euromed

Carta Preus Euromed

Quines són les diferències entre català i valencià segons el servei de cafeteria? Doncs per exemple que brioxeria és valencià i patisseria(sic) és català, creïlles és valencià i patates és català, tomaca és valencià i tomàquet és català i bresquilla és valencià i préssec català. El més curiós és que totes aquestes paraules 'valencianes' apareixen al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (quines coses....) !!

Un cas particular a tenir en compte és el de bresquilla i préssec, ja que una bresquilla és un tipus determinat de préssec. Tindran dos tipus de suc diferents o estan enganyant als consumidors? Jo juraria que almenys l'envoltori és el mateix...

I ja per acabar una denúncia: Trobo injustificable que a la cafeteria del TGV Barcelona-Sevilla la carta no sigui trilingüe espanyol, català, andaluz. Així, per exemple, hauria de figurar patatas ecológicas, patates ecològiques, papas ecológicas !



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

dilluns, 19 de setembre del 2011

El Gòtic en 9,7"


(Encetem un micaco virtual...)

La setmana passada estava mirant amb e meu iPad la llista d'aplicacions més descarregades de l'App Store d'iOS (cosa que faig habitualment) quan una aplicació gratuïta em va cridar l'atenció pel seu nom: "Barcelona en Gòtic", una aplicació desenvolupada per la Fundació Barcelona Media amb la col·laboració del Museu d'Història de Barcelona i el Ministerio de Industria espanyol.

Aquesta aplicació permet realitzar una passejada virtual en tres dimensions per una part del Barri Gòtic de Barcelona. Els edificis estan molt ben modelats i les textures i detalls ben escollits, cosa que fa que la sensació que transment sigui propera a la realitat (bé, sense milers de turistes i sense les melodies dels músics del carrer que solen estar per aquelles zones) ...

Captura Barcelona en Gòtic

… l'aplicació ens permet passejar per la Plaça Nova, l'Avinguda de la Catedral, el carrer del Bisbe (molt poquet), el carrer de Santa Llúcia, la Plaça de la Seu, el carrer dels Comtes, la Baixada de Santa Clara i la Plaça del Rei, i a l'arribar a la Plaça del Rei podem entrar a visitar la Capella de Santa Àgata i el Saló Tinell. A cada edifici singular es pot veure un punt d'informació que ens ofereix una breu descripció de què és aquell edifici, que era, la seva història i la seva funció actual.

Captura Barcelona en Gòtic

Tot i que gràficament esta força bé i els controls són fàcils i suaus, trobo que caldria aplicar unes millors textures en alguns edificis per aconseguir un major efecte de realitat. A més, cal a dir que la passejada és fa realment curta i no passa per punts emblemàtics com ara el famós pont neogòtic del carrer del Bisbe, la Plaça de Sant Jaume o la Plaça Sant Felip Neri, i que també seria molt interessant poder entrar a la Catedral o al Palau de la Generalitat. Una de les pitjors coses que he vist és la imatge que s'ha utilitzat a la porta del Palau del Lloctinent, on no s'ha modelat tridimensionalment el patí d'aquest palau i s'ha posat només una imatge en dos dimensions que queda realment espantosa, sobretot comparant-la amb les detallades textures de les persianes amb graffitis dels comerços del carrer Paradís. Així mateix, la història i descripcions dels edificis són molt simples i caldria millorar-los i ampliar-los.

Captura Barcelona en Gòtic

Així i tot, i esperant que futures actualitzacions millorin aquests aspectes i ampliin el radi de la passejada, el fet d'estar bastant ben feta i ser gratuïta l'hauria de fer aplicació indispensable per a qualsevol que tingui un iPad i li agradi passejar pel barri Gòtic de Barcelona.



Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

divendres, 16 de setembre del 2011

QdV - Infraestructures centralistes


(Encetem un micaco infraestructural...)

Habitualment durant el mes d'agost no solen haver gaires notícies més enllà de les típiques d'aquestes dates (incendis forestals, operacions tornades i sortides, avisos per calor...) Però aquest agost ha estat ben diferent. Qui sap si hom ha descobert que durant aquestes dates la gent sembla estar més apàtica del que és habitual o si l'avançament electoral espanyol ha precipitat esdeveniments ja preparats, sigui com sigui, aquest agost ha estat prolífic en notícies més habituals en altres dades.

Així un dels temes que ha revifat aquest mes d'agost ha estat el del Corredor Mediterrani, aquella infraestructura d'importància vital per a l'economia estatal que el Gobierno Central sempre ha defensat feblement i a contracor. Així que no ha estat estrany veure com quatre presidents autonòmics del PP s'han posicionat per deixar clar al previsible futur govern estatal del PP que el que ha de defensar davant la Unió Europea és l'alternativa per l'interior, anomenada amb l'encertat nom de Corredor Central...

Notícia Levante-EMV

Notícia Levante-EMV

No està de més recordar que aquesta infraestructura ferroviària està pensada per revitalitzar la economia i el teixit productiu de l'Estat Espanyol, potenciant sobretot el transport de mercaderies. Doncs bé, l'alternativa que proposen aquests quatre presidents populars és una infraestructura ferroviària que només passa per un port portuari que, quines coses, està en Portugal ! El Corredor Mediterrani, en canvi, permet connectar directament set grans ports mediterranis de l'Estat amb les xarxes de mercaderies europees, però això sembla que hi ha qui no ho veu...

Notícia Levante-EMV

Així que estem com sempre, en aquests Estat l'economia d'una quants és més important que fer el que és òptim i efectiu i seguim com sempre, fent tot el possible per desviar la riquesa generada a la zona mediterrània cap a les zones interiors de l'Estat. No em negareu que el nom de Corredor Central és d'allò més adient.



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

dimecres, 14 de setembre del 2011

No es por no ir, pero ir pa ná...


(Encetem un micaco viatger…)

Llegia no fa gaire el següent...

Notícia El Punt Avui

… i jo no és que vulgui (pobre de mi!) evitar que hom viatgi allà on vulgui, però molt em temo que als col·legis d'Estrasburg aquestes famílies tampoc aconseguiran l'ensenyament 100% en espanyol que estan buscant. Jo els recomanaria millor viatjar a Tordesillas, Fregenal de la Sierra o Cartagena, que allà segurament els hi serà molt més fàcil trobar allò que estan cercant.

Ara bé, segur que els habitants d'Estrasburg estan acollonits davant d'aquest anunci, prou feines tenen defensant el seu parlar alsacià de la poderosa llengua francesa com per a que els hi vagi un grapat de nacionalistes espanyols a reivindicar també la seva !!

:P



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

dilluns, 12 de setembre del 2011

La democràcia del PP


(Encetem un micaco diader...)

A hores d'ara segurament la major part de vosaltres estarà informat del que ha passat a Badalona, la meva ciutat, durant la celebració de la Diada Nacional del Principat de Catalunya. Tot i així permeteu-me que comenci fent un breu resum.

Tot va començar quan el nou govern municipal del PP encapçalat per sr. Albiol va decidir fer dos 'petits' retocs a les celebracions de la Diada Nacional a la ciutat: El primer seria que la paraula 'nacional' no apareixeria enlloc i el segon que la bandera espanyola no es despenjaria pas de la Casa de la Vila. A tot això, els partits de l'oposició (PSC,CIU, ICV) es van mostrar contraris i van anunciar que no assistiren als actes organitzats pel consistori com a protesta.

Sembla ser que això al sr. Albiol no li va fer gaire gràcia, així que va tallar pel sa i com que no tenia temps suficient per a construir un monument a Felipe V de Castella en un dia per fer l'ofrena floral va decidir …

Font: Punt Avui

… i es va justificar en que els altres nens dolents del consistori no volien assistir a la festa que sota les seves regles estava organitzant (i que ha m'agradaria a mi veure si per una celebració del 12 d'Octubre faria el mateix…) La cosa va anar a parar als mitjans i gràcies a això a Badalona hem pogut viure una de les Diades més publicitada, combativa i amb presència dels darrers anys.

Fins aquí res de nou… i perquè us he tornat a explicar tot això? Doncs per deixar palesa una cosa que, encara que tots sabem i és molt clara, sembla ser que no tenim gaire present: el PP té una idea de 'democràcia' un xic peculiar. Reculem una mica en el temps, a la nit dels resultats electorals, aquella nit on tothom guanya i està content. Sabeu quin és un dels tòpics dels que a més de no perdre aconsegueixen cadira de governament? La frase "Seré el president / batlle de tots". Doncs bé, si amb la resta de partits polítics això passa poc, amb el PP directament no passa: ells governen pels seus votants i els demés que es fotin, però que es fotin callats perquè no els volen ni escoltar queixar-se. O sigui, una actitud digne de la democràcia espanyola dels anys 40 del segle XX.

Ara potser estareu pensant "aquest Carquinyol està exagerant una mica, és que el PP de Badalona és com tots els de Badalona, una mica 'especial'… ", i segurament teniu part de raó… però és que hi ha més. Veiem un moment quines altres actituds demòcrates té el PP…

Font: Racó Català

O sigui, et faciliten accés a la informació… però només a la que ells volen, no sigui pas que se't fiquin al cap idees no desitjables. Resumint: aquests senyors populars es dediquen a remodelar una jornada festiva i reivindicativa per a fer-la al seu gust obviant i es dediquen a censurar determinades pàgines que informen d'una forma que no els acaba d'agradar…. que serà el següent? Prohibir un partit polític pels seus ideals?

Oh!, wait...



Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

divendres, 9 de setembre del 2011

QdV - Banderes de Badalona


(Encetem un micaco banderístic...)

Ara fa uns mesos el PP es va fer amb la batllia de Badalona i des d'aleshores ha sortit sovint als mitjans de comunicació, sobretot per temes relacionats amb les immigrants. Però no és aquest el seu únic camp d'acció ja que, per exemple, aquest agost podíem llegir el següent...

Notícia El Punt Avui

... cosa que de fet no és cap sorpresa i la notícia seria més aviat que passés el contrari. Ara bé, si hom recorda una notícia similar que va aparéixer fa temps ...

Notícia El Punt Avui

... i la justifació que van donar els populars de que se'ls hi va passar perquè estaven massa ocupats preparant les noves accions de govern municipal, un no pot evitar pensar que: o bé el PP badaloní ja té preparades totes les accions per solucionar els molts problemes de la ciutat, o bé per a determinades banderes si que hi tenen temps per decidir que fer...



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

dimecres, 7 de setembre del 2011

Immersions, lleis i justícia


(Encetem un micaco comparatiu...)

Avui començaré tirant de Viquipèdia, on podem trobar que la justícia és un concepte moral que implica tractar a cada persona i afer d'una manera imparcial i que en les societats actuals la visió culturalment acceptada d'allò que és just està plasmada en el dret local. Així mateix és defineix Estat de Dret com un sistema institucional en què un Estat garanteix els drets individuals a partir de l'aplicació de la llei.

Si partim d'aquestes dues definicions i de l'excel·lent article publicat el dia d'ahir per en Vicent Partal...

Editorial Vilaweb

… ja podem deduir que l'article 1 punt 1 de la Constitución Española que diu …

Artículo 1. 1. España se constituye en un Estado social y democrático de Derecho, que propugna como valores superiores de su ordenamiento jurídico la libertad, la justicia, la igualdad y el pluralismo político.

… no s'acompleix gens ni mica ja que els principis d'igualtat i justícia no s'apliquen en el cas idiomàtic, ja que, com queda demostrat en l'article anterior, els parlants de l'idioma espanyol tenen un tracte forma més favorable que els parlants dels altres idiomes de l'Estat. Això comporta que l'Estat Espanyol (almenys en aquest cas) deixa de ser un Estat de Dret contradient allò que diu primer article de la Constitución Española.

Parlant clar, decidir que el Principat de Catalunya hagi de canviar el seu model educatiu perquè determinats individus volen rebre l'educació en espanyol mentre es nega a altres individus rebre l'educació en català al País Valencià és inconstitucional, aquesta paraula que tan agrada aplicar als defensors de la "una, grande y libre".

Ara bé, ni fartant-me vint ampolles d'Anís del Mono em creuria que un tribunal espanyol sigui quin sigui dictaminés això !



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

dilluns, 5 de setembre del 2011

Un encaix impossible


(Encetem un micaco atacat...)

Espanya és un Estat digne d'estudi… a les escoles de psiquiatria: Ha fet una Transición sense fer-la, repeteix que és una potencia mundial mentre els mercats estan a un pas d'enfonsar-la i es declara com un Estat d'Autonomies que, en realitat, d'autonomia tenen ben poca.

De fet, la mateixa constitució de les autonomies és material de divà, ja que durant aquella Transición que no va existir mai a hom se li va ocórrer això d'organitzar autonomies per apaivagar les ànsies federalistes (o fins i tot secessionistes) d'uns quants. El problema és que no quedava maco que uns determinats 'espanyols' estiguessin en una autonomia i uns altres espanyols no així que van inventar (massa precipitadament, com sempre) el cafè per a tothom obligatori (encara que aquell tothom preferís te)... i va passar el que va passar.

Per si no hi hagués prou, a aquests nous ens se'ls hi va atorgar una autonomia limitada de forma dinàmica i vigilada permanentment, més que res perquè ja es sap que Espanya és "una indivisible en lo universal" i no fora cas que els xiquets entremaliats fessin amb aquella nova joguina retallada coses inesperades.

I això que comporta? Doncs comporta que els pobrets autonomitzats (que no atomitzats encara que més d'un ja ho voldria…) com tu o jo podem veure els nostres drets retallats segons els desig dels senyors mandataris espanyolíssims. I això és just el que està passat aquests darrers temps, que tot i que encara som 'autònomics' la veritat és que tenim menys autonimia que fa uns anys. I és que si ja ens van treure qualsevol poder de decisió sobre les infraestructures vitals o sobre la nostra gestió fiscal i econòmica, ara ataquen directament el nostre model educatiu per acabar d'enfonsar el nostre idioma …

Notícia El Punt Avui

Notícia El Punt Avui

Anem a donar un exemple de com funciona aquest Estat que ens toca patir. No fa pas gaire temps, el Parlament del Principat va aprovar un Estatut per majoria que va ser enviat a Madrid i retallat de tal forma que tornà convertit en estatutet. Aquest estatutet el van aprovar per amplia majoria els principantins que van participar en el referendum corresponent. Doncs bé, això no va servir de res perquè uns senyors gens majoritaris al Principat van portat l'estatutet al tribunals espanyols i van aconseguir retallar-ho encara més i imposant la seva voluntat a la majoria de principantins.

Un altre exemple: la majoria de les forces polítiques del Principat van definir un model educatiu d'immersió lingüística amb l'objectiu de que a l'escola s'utilitzes la llengua més amenaçada (el català) amb l'objectiu de que tothom al Principat dominés les dues i així pogués decidir lliurement quina vol utilitzar sense coaccionar la llibertat lingüística dels altres. Doncs bé, una grapat de pares no va estar d'acord, va anar als tribunals espanyols i (oh, sorpresa) aquest els hi van donar la raó ordenant a la Generalitat de Dalt que desfaci tot allò que va fer i acordar per àmplia majoria sense importar les repercussions que tot això tindrà.

Tercer i darrer exemple: un grup de parlamentaris catalans al Congreso Espanyol van demanar poder utilitzar llur llengua a l'hemicicle. La petició va ser rebutjada i no conec si va arribar o no als tribunals espanyols, però estic segur que en aquest cas no donaran la raó a la "minoria maltractada".

Això és el que hi ha i aniria bé que hom (llegir "dirigents i certs sectors de CiU i altres federalistes i coses rares en general") comencés a veure que sempre han pensat a Madrid de fer encaixar a catalans i altres "nacionalistes perifèrics" dins d'Espanya és fent-nos espanyols, perquè els que ells anomenen encaix nosaltres l'anomenem assimilació. La solució per evitar-ho? Una única paraula: Independència!!

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

dijous, 1 de setembre del 2011

Quadern de Vacances


(Encetem un micaco de retorn...)

Amb l'arribada d'un nou setembre torna de nou l'anomenada 'nornalitat' i diem adéu a aquells tranquils i apacibles dies de vacances. Han estat aquestes unes vacances diferents, ja que han estat les primeres que hem passat amb en Micaquet i tot allò que tenir un nen de 7 mesos implica. De nou han estat unes vacances familiars, ja que al tenir la família un xic dispersa s'han d'aprofitar aquests dies per a fer visites.

Aquestes vacances han tingut, però, una altra novetat: l'iPad. Aquest aparell m'ha permés estar més connectat que altres anys i estar al cas del que va passant pel món. Com a conseqüència he anat acumulant un grapat de cosetes que aniré publicant aquests primers dies de setembre mentre aprofito per anar agafant de nou el ritme habitual.

I per començar us deixo aquesta posta de sol, d'un sol rogenc que, a l'igual que els dies de vacances, anava desapareixent poc a poc per l'horitzó...

Posta de sol estiuenca

Me'n vaig al badiu ...

Visca la terra !!