divendres, 28 de gener del 2011

Misteris econòmics

(Encetem un micaco dinerari...)Fotografia Nombres

Com ja he comentat altres vegades del món de l'economia no entenc gairebé res. No sé ben bé com funcionen les borses, no entenc els indicadors macroeconòmics (ni microeconòmics) i em costa entendre perquè actualment vivint una gran crisi focalitzada principalment en els bancs quan aquests sovint no deixen de generar beneficis any rere any.

Segurament aquesta ignorància meva topa amb el meu sentit comú i fa que algunes notícies realment no les acabi d'entendre. Ara no fa gaires dies vaig llegir el següent ...

Notícia Avui

... on, bàsicament, es comenta que el Gobierno va fer un toc d'atenció al Govern Català pel seu endeutament. Recordem que això va relacionat amb la maniobra que va realitzar la Generalitat de Dalt a finals de l'any passat ...

Notícia GenCat

... quan va emetre deute per valor de 1890 milions d'euros per a financiar-se, ja que, sembla ser, la tresoreria de la Generalitat del Principat no passa un bon moment.

Bé, fins aquí fins i tot jo ho podria entendre: el Gobierno central avisa a un govern autonòmic de que no estiri més el braç que la màniga. El problema ve quan recordo una notícia d'ara fa un parell d'anys ...

Notícia Vilaweb

... que ens ve a dir que, anualment, el Principat aporta a l'estat uns 13.000 milions d'euros, tan per mantenir el funcionament d'aquest com per 'ajudar' altres comunitats autònomes. I és quan ja no entenc res !! Perquè clar, si el Principat aporta 13.000 milions a l'any però després té un forat a les seves finances d'uns 2000 milions d'euros... no seria millor no aportar tant i no haver de demanar prestat ?

I és que, si et poses a pensar, tot és una mica surrealista: El Principat aporta una sèrie de diners a l'Estat, part d'aquests diners serveixen per a pagar els serveis que l'Estat ofereix i una altra part va a parar a altres comunitats autònomes que en comptes d'aportar diners a l'Estat en reben d'ell. Com el Principat necessita més diners que no pas els que té, decideix emetre deute i l'Estat li crida l'atenció per aquest tema. Al mateix temps, les comunitats autònomes que reben diners de l'Estat no només no aporten la seva part per a mantenir els serveis estatals sinó que no necessiten emetre deute i segueixen vivint felices i contentes.

Realment, a mi tot això em sembla de jutjat de guàrdia !! Decididament, no entenc jo de temes econòmics...

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

dimarts, 11 de gener del 2011

4t aniversari

I poc a poc els dies van caient lentament talment com les fulles dels arbres rogencs a la tardor que cauen elegantment sobre el terra d'un bosc vestit de gala. Algunes d'aquestes fulles, però, no van a parar al terra sinó damunt l'aigua de petits rierols que, qui ho diria, esdevindran majestuosos rius. I de la mateixa manera aquest petit bloc que va caure un dia d'ara mateix no sé des d'on ha anat creixent poc a poc i ja ha fet cinc anys que ocupa part del meu (i del vostre) temps. I tot i que darrerament el gran canvi que ha hagut a la meva vida no em deixa gaire temps per a dedicar-m'hi, encara romandrà aquí per a quan pugui esgarrapar uns moments per a ell.

Moltes gràcies a tots per aquests anys de companyia digital (o no!) i, sobretot, pels comentaris que vau deixar al darrer apunt!

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!